За скандальними "правками Лозового" стоїть олігарх Ахметов - Найєм

За скандальними "правками Лозового" стоїть олігарх Ахметов - Найєм

Фото: УНІАН

Ці правки лобіюють депутати з БПП і Радикальної партії.

Скандальні правки в Кримінально-процесуальний кодекс України, які здобули популярність як "правки Лозового", були внесені депутатами спеціально для того, щоб перешкоджати розслідуванню антикорупційних справ. І за ними стоїть олігарх Рінат Ахметов.

Про це в п'ятницю заявив народний депутат від фракції "БПП" Мустафа Найєм.

За словами Найєма, під час обговорення компромісного варіанту змін до КПК автори скандальної правки з Радикальної партії і їх союзники з БПП "готові були погодитися на будь-які поступки, крім двох статей і трьох розділів спеціальної частини Кримінального кодексу".

Депутат перерахував деякі статті, для яких "радикали" і "порошенківці" просили зробити винятки: шахрайство, контрабанда, розкрадання держмайна, фальсифікація, підробка грошей, перевищення службових повноважень, рейдерство, доведення до банкрутства, відмивання грошей, ухилення від сплати податків. Це ті злочини, з розслідуваннями яких найчастіше стикається Національне антикорупційне бюро України.

“Ці правки не стосуються прав та інтересів пересічних громадян або бізнесу. Вони захищають тих, у кого є великі гроші і великі повноваження", - написав Найєм на своїй сторінці в Facebook.

Мустафа Найєм вважає несправедливим називати скандальні правки на честь їхнього номінального автора - депутата з Радикальної партії Андрія Лозового. На думку нардепа, за ними стоїть Рінат Ахметов.

“Це не мої вигадки, а голий факт - виконком РПЛ [Радикальної партії Ляшка] очолює колишній директор Меткомбінату ім. Ілліча Юрій Зінченко, що належить колишньому спонсору Партії регіонів і Віктора Януковича Рінату Ахметову", - написав Найєм.

Також депутат навів результати голосування за скасування скандальних правок по фракціях. З них видно, що "Самопоміч", "Народний фронт" і ВО "Батьківщина" в основному проголосували за скасування правок. Менше половини голосів дав "Блок Петра Порошенко" (44 з 136). "Воля народу", "Радикальна партія", "Відродження" дали від 1 до 3 голосів. В "Опозиційному блоці" ніхто не проголосував за скасування правок.

У Раді відбулось голосування за скасування скандальних "правок Лозового" щодо похорону людей

У Раді відбулось голосування за скасування скандальних "правок Лозового" щодо похорону людей

Нагадаємо, 3 жовтня Рада затвердила законопроект, що запустить судову реформу і передбачає зміни до низки кодексів, а також новації, які вже викликали бурхливі дискусії. Деякі нардепи у залі обурювались законом та заявляли, що він суперечить конституції. Тривалий час у залі було чутно крики "Ганьба!", а безпосередньо перед голосуванням нардепи скаржились Парубію на "кнопкодавство" під час розгляду правок до документа.

Своєю чергою начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк запевнив, що зміни до Кримінального процесуального Кодексу, які Верховна Рада ухвалила 3 жовтня, у разі набуття чинності призведуть до закриття усіх кримінальних проваджень щодо усіх злочинів часів Майдану, які нині розслідуються.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація