За злочини під час Євромайдану ув'язнили лише одного тітушку – Генпрокуратура

За злочини під час Євромайдану ув'язнили лише одного тітушку – Генпрокуратура

Алея Героїв Небесної Сотні в Києві / Фото: УНІАН

Винними визнали 48 осіб.

Українські правоохоронні органи розслідують понад три тисячі злочинів, які були скоєні під час Революції гідності, що почалася чотири роки тому 21 листопада. Про підозру повідомили 380 особам, із них щодо 239 осіб обвинувальні акти направили до судів.

"48 осіб визнані винними. Одна людина відбуває реальний термін за ґратами. І той - тітушка, не співробітник правоохоронних органів", - розповів в інтерв'ю "Фокусу" начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

На запитання, чому ув'язнена лише одна людина, він попрохав "розділяти результати роботи слідства та кінцевий результат - вирок".

"Розслідуванням охоплені практично всі скоєні злочини і висунуті підозри 380 особам. Що стосується вироків, тут є як об'єктивні, так і суб'єктивні чинники. Якщо ми говоримо про швидке завершення якогось процесу, то це може бути в одноепізодній справі, наприклад, з тортурами над Михайлом Гаврилюком. Це нескладна справа, її швидко розслідували, було п'ять вироків, один беркутівець втік під час процесу. Винні визнали провину, сам Гаврилюк сказав, що він їх прощає. Тому тут обійшлося без позбавлення волі. 38 осіб, які отримали вироки, якраз проходять у справах невеликого об'єму або нетяжким статтями. В основному вони отримали умовні терміни, це колишні правоохоронці або тітушки", - зазначив Горбатюк.

У судах об'єктивно довго розглядають справи, в яких - десятки епізодів. Наприклад, справа розстрілів на Інститутській у Києві.

"Що стосується суб'єктивних чинників - це проблеми з розглядом справ у судах та робота правоохоронних органів", - наголосив Горбатюк.

Нагадаємо, серед 380 осіб, яким оголосили підозри у справі Євромайдану, 48 – колишні керівники міліції Києва та областей, голови облдержадміністрацій, їхні заступники, міністри та екс-президент-утікач Віктор Янукович. У списку підозрюваних - 201 правоохоронець, серед яких 22- слідчі, 15 – прокурори, 14 – судді.

Раніше повідомлялося, що Росія відмовилась видати Україні екс-керівника "Беркута", який розганяв Майдан.

Повʼязані теми:

Наступна публікація