Забути на 15 років про Крим і провести для бойовиків вибори. Пінчук написав "компроміси" для миру з Росією

Забути на 15 років про Крим і провести для бойовиків вибори. Пінчук написав "компроміси" для миру з Росією

Фото: УНІАН

Український олігарх Віктор Пінчук пропонує піти на "болісні компроміси" заради миру на Донбасі.

Олігарх пише, що Україна повинна мати право самостійно визначати своє майбутнє, а Росія зобов'язана виконати свої зобов'язання в рамках Мінських угод, написав він у статті Wall Street Journal.

"Так, ми повинні стати на захист основоположних принципів нашої боротьби, Україна повинна мати право обирати свій шлях, зберігати свою територіальну цілісність і будувати успішну країну. Москва повинна виконувати свої зобов'язання в рамках Мінських угод 2014 і 2015 років, щоб покласти край конфлікту в східній частині України. Вона повинна забезпечити дотримання припинення вогню і виведення своїх бійців і важкої зброї, вона не в змозі це зробити", – пише Пінчук.

Своєю чергою, Пінчук пропонує деякі компроміси:

  • Україна повинна розглянути тимчасове зняття з порядку денного питання вступу в Європейський союз. "Ми можемо побудувати європейську країну, бути привілейованим партнером, а потім обговорити і приєднання", – повідомив олігарх.
  • Україна не повинна порушувати питання територіальної приналежності Криму під час мирних переговорів на Донбасі. Пінчук вважає, що протягом 15-20 років Україна зможе продемонструвати достатній розвиток, щоб Крим сам захотів повернутися до її складу, як це сталося з НДР і ФРН.
  • Місцеві вибори на Донбасі, можливо, доведеться провести до відновлення Україною контролю над окупованими районами. Пінчук згоден, що такі вибори будуть нечесними, але, на його думку, такий компроміс покаже, що Україна хоче мирної реінтеграції Донбасу.
  • Україна не зможе вступити в НАТО в короткостроковій і середньостроковій перспективі. "І, нарешті, давайте визнаємо, що Україна не буде вступати в НАТО в коротко - або середньостроковій перспективі. Пропозиція не на столі, і якби це було, то це може призвести до міжнародної кризи безпрецедентного масштабу. Наразі, ми повинні проводити альтернативну систему безпеки і прийняти нейтралітет нашої короткострокової перспективи на майбутнє", – додав він.

Пінчук також пише, що в обмін на такі компроміси Україні потрібні реальні гарантії безпеки.

"У 1994 році за Будапештським меморандумом США, Росія, Британія, Франція і Китай пообіцяли Україні безпеку в обмін на відмову від ядерного арсеналу. Ми повірили цій угоді, але коли Росія вторглася до Криму, ми отримали болісний урок: запевнення - це не гарантії. Україна повинна запропонувати реалістичні, докладні пропозиції за всіма цими пунктами. Ми також повинні ясно дати зрозуміти, що готові прийняти поетапне зняття санкцій проти Росії по ходу того, як ми будемо йти до вільної, єдиної, мирної та безпечної Україні", – зазначив олігарх.

"Коли я приймав Дональда Трампа як доповідача по відеозв'язку на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії 2015 року, він висловив велику повагу до України і переконання, що ми не отримували підтримки яку заслуговували. Я сподіваюся, що його симпатії до України можуть стати основою для конструктивних переговорів, угод і в кінцевому підсумку мирного врегулювання", – написав Пінчук.

Повʼязані теми:

Наступна публікація