"Загальне обстеження і опис поведінки". Нарколог розповів, що чекає на Порошенка і Зеленського під час медичного обстеження

"Загальне обстеження і опис поведінки". Нарколог розповів, що чекає на Порошенка і Зеленського під час медичного обстеження

Фото: ТСН.ua

Обидва кандидати в президенти готуються до здавання аналізів 5 квітня.

Президент України Петро Порошенко відповів на ще одну вимогу свого опонента і лідера першого туру голосування – Володимира Зеленського – у штабі чинного президента заявили про його готовність здати аналізи на наркотики та алкоголь вже завтра, 5 квітня.

Керівник виборчого штабу Порошенка Олег Медведєв наголосив, що український лідер чекатиме на Зеленського о 9:00 у медпункті НСК "Олімпійський", аби експертизу проводили незалежні експерти. У разі, якщо лідер голосування у першому турі не з’явиться, Порошенко здаватиме аналізи сам, додав Медведєв. 

ТСН.ua вирішив з’ясувати, як відбувається здавання аналізів на наркотики та алкоголь і як швидко ці речовини можна вивести з організму. 

Час виведення з організму наркотичної речовини залежить від її виду. Так, у сечі можуть бути виявлені  амфетаміни  через 1-2 дні після вживання, метамфетаміни - від 2 до 10 днів (залежно від частоти вживання), канабіноїди – 2-4 дні, метаболіти кокаїну – 2-4 дні, опіати – до 2 днів, барбітурати – 1-3 дні, метадон – 3 дні. 

З алкоголем справа залежить не лише від кількості та виду випитого, а й від ваги людини, яка його вживала. 
Так, 100 мл горілки орієнтовно виводяться з організму протягом 5 годин, 200 мл червоного вина – протягом 3 годин, а келих пива 0,5л – 2,5 години.

Як алкоголь впливає на стан людини можна переглянути в нашій інфографіці.

Як розповів ТСН.ua лікар-нарколог Олександр Іванов, процедури отримання результатів алкогольного або наркотичного сп'яніння так ж самі, як і для порушників ПДР.

Здавання аналізів на сп'яніння необхідно вводити для всіх людей, що обіймають керівні посади.

Лікар-нарколог Олександр Іванов

"Такі ж процедури необхідно вводити для всіх людей, що обіймають керівні посади. Людина дихає в спеціальний апарат, який є у правоохоронців і робиться забір крові на предмет вмісту алкогольних або наркотичних речовин. В ідеалі, повинні проводитися не аналізи, а газова хроматографія, що дозволяє виявити до однієї молекули будь-яку лікарську, наркотичну чи алкогольну речовину. Вона дозволить підтвердити їх зміст", - сказав лікар.

Іванов підкреслив, що за всіма керівними документами, провідними є не аналізи, а саме опис огляду лікарем-наркологом. "Точність ухвалення рішень, почервоніння очей, реакція зіниць, поведінка, виконання точних рухів, як наприклад, підняти монетку з підлоги, потрапити пальчиком в ніс - це повинно бути абсолютно добросовісно лікарем описано і трактовано. І це, за великим рахунком, юридично є єдиним документом, що підтверджує будь-яке сп'яніння - алкогольне чи то неалкогольне", - наголосив він.

Різновидів неалкогольних сп'янінь наразі налічується безліч. "Нині щодня з'являються невідомі науці нові хімічні речовини, тому має бути цей опис, який підтверджує, що людина дійсно перебуває в незрозумілому сп'янінні, і це підтверджується рукою лікаря-нарколога, в зв'язку з тим, що в людині щось було не так, щось викликало сумнів", - додав лікар.

Іванов наголосив, що також здається кров з вени в обсязі близько 5 мг, а аналіз сечі менш точний. З іншого боку, оскільки в нирках довше зберігаються наркотичні речовини, виявити їх зміст можна і за три дні після вживання наркотичних або алкогольних речовин, підсумував лікар.

Нагадаємо, Зеленський не підтримав пропозицію Петра Порошенка здати аналізи у медпункті НСК "Олімпійський" та запропонував свій варіант.

Як повідомлялося, одразу після оголошення даних екзит-полів про перемогу в першому турі президентських виборів 31 березня кандидат Володимир Зеленський заявив, що готовий до дебатів із опонентом, який потрапить разом із ним до другого туру. Наступного дня Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила на теледебати Зеленського та чинного президента Петра Порошенка. Ще через день радник Зеленського Руслан Рябошапка заявив, що не бачить сенсу у дебатах. Водночас у соцмережах розпочалася хвиля під хештегом #хочубачитидебати.

2 квітня народні депутати Ірина Геращенко та Марія Іонова зареєстрували законопроект про обов’язкові дебати кандидатів в президенти перед другим туром виборів. Але керівник комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар висловила сумнів у тому, що "правила можна змінювати під час гри".

Наступного дня, 3 квітня, сам Зеленський викликав Порошенка на дебати, але озвучив низку умов. Серед них – місце проведення на стадіоні "Олімпійський", але його адміністрація невдовзі заявила, що не отримувала заявок на проведення дебатів між кандидатами в президенти. 

Суспільне зі свого боку заявило, що організувати трансляцію зі стадіону "Олімпійський" технічно можливо, однак юридично зустріч кандидатів у президенти в такому форматі неможливо назвати дебатами. У Суспільному посилаються на положення Центрвиборчкому щодо проведення дебатів, у якому зазначено їхнє місце – студія національного мовника. Там готові провести дебати на "Олімпійському", якщо ЦВК змінить відповідні документи.

Уночі проти 4 квітня президент Порошенко відреагував на пропозицію Зеленського та погодився провести публічні дебати на стадіоні.

Дебати будуть: Порошенко згодився провести їх на НСК "Олімпійський"

Дебати будуть: Порошенко згодився провести їх на НСК "Олімпійський"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація