Західна преса дивується з мовчанки української влади і твердить про розкол України

Західна преса дивується з мовчанки української влади і твердить про розкол України

Західні ЗМІ дивуються, чому влада України не коментує бійки на Євромайдані. / Фото: УНІАН

Західні ЗМІ пишуть, що під час штурму Банкової деякі демонстранти мали ножі, а влада України чомусь мовчить.

Преса Західної Європи після штурму Адміністрації президента України в Києві дивується: чому після кривавого розгону Майдану людей прийшло ще більше, і чому влада країни досі мовчить.

Як пише The Guardian, ввечері в неділю сталася кривава сутичка між спецназом української поліції і демонстрантами, які вимагають імпічмент. При цьому, як зазначає видання, "мирна акція стала насильницькою".

"Деякі демонстранти були озброєні ножами, димовими гранатами і газовими балонами, які вони застосували проти міліції. У Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що поранення отримали 100 правоохоронців, а також ще 12 солдатів були поранені", - пише видання.

В статті газета також зазначає, що опозиція заперечує свою причетність до насильства на Банковий і "звинувачує у всьому провокаторів".

"Протести ще раз показали, наскільки розділена Україна. Південь і Схід здебільшого підтримують зближення з Росією, в той час як Центр і Захід зосередилися на євроінтеграції", - резюмує The Guardian.

У свою чергу німецьке видання Deutsche Welle пише, що українці не чекали насилля з боку міліції проти учасників Євромайдану.

"Українці знають про такі жорсткі дії правоохоронців з повідомлень, які надходять з Москви та Мінська. Але в їхній країні після "Помаранчевої революції" нічого подібного не було", - зазначає видання в редакційній статті.

"Українці звикли до того, що вони можуть вільно й креативно використовувати своє демократичне право на мирні зібрання. Але саме тепер, коли йдеться про таке важливе для українців питання як асоціація з ЄС, і яке так хвилює людей, влада застосувала поліцейські кийки супроти демонстрантів", - йдеться в матеріалі Deutsche Welle.

Інша німецька газета Der Spiegel пише, що на Банковій в неділю в міліцію "летіло каміння і фаєри", на що "Беркут" відповів сльозогінним газом і шумовими гранатами.

При цьому видання дивується, чому досі на сутички не відреагувала влада, яка б мала дати свій коментар і оголосити про якесь своє рішення.

"Влада, схоже, хоче пересидіти бурю. Вона сподівається, що спокій відновиться в Києві у понеділок, коли почнеться трудовий тиждень. Однак демонстрації в Україні можуть спалахнути і під час різдвяних канікул. Сніг і мороз ніколи не зупиняли українців", - прогнозує видання.

У свою чергу французьке видання Le Figaro припускає, що кривава бійка в Києві починає давати результати. Оскільки несподівано міністр закордонних справ України Леонід Кожара зібрався в Брюссель.

"В даний час ЄС, схоже, зайняв позицію спостереження і лише засудив насильство з боку міліції. Тим не менше, в спільній заяві шведський і польський міністри закордонних справ висловили впевненість, що "український народ буде реалізовувати свою мрію про європейське майбутнє", - повідомляє Le Figaro.

Як повідомлялося раніше, в опозиції розділилися думки стосовно того, хто штурмує Банкову: "титушки" чи розлючені українці. Активісти закидали міліцію фаєрами, розпилювали газ і давили екскаватором до турнікету. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація