Захоплення моряків у Керченській протоці: Україна подала до Міжнародного трибуналу докази проти Росії

Захоплення моряків у Керченській протоці: Україна подала до Міжнародного трибуналу докази проти Росії

Фото: Associated Press

Росія має виплатити моральну і матеріальну компенсацію морякам за їхнє незаконне утримання.

22 травня Україна подала до Міжнародного морського трибуналу Меморандум проти Росії у справі про незаконне затримання трьох кораблів Військово-морського флоту України і 24 членів їхього екіпажу в Керченській протоці в листопаді 2018-го.

Про це повідомили заступник голови МВС Євген Єнін.

У документі містяться факти, докази, показання свідків щодо порушень Росією міжнародних конвенцій, що мали місце 2018-го в районі Керченської протоки. Також у ньому – переможне для України рішення, яким Міжнародний морський трибунал майже рік тому зобов’язав Росію звільнити три наших судна "Бердянськ", "Нікополь", "Яни-Капу" та 24 українських моряків і повернути їх під юрисдикцію України.​

Він наголосив, що попри те, що українські моряки повернулися, моральна та матеріальна шкода, заподіяна за час незаконного утримання, "має свою ціну".

Україна прагне отримати від Трибуналу рішення про те, що Російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, заборону в майбутньому вчиняти подібні дії та виплатити моральну і матеріальну компенсацію морякам за їхнє незаконне утримання 9 місяців під вартою та варварське поводження з українськими судами.

У РФ буде три місяці на висловлення заперечень щодо юрисдикції в цій справі. Рішення трибуналу очікується протягом 2022-2023 року. 

Сьогодні важливий день, до якого команда українських дипломатів та юристів-міжнародників готувалася майже рік. 22...

Опубліковано Eugene Enin Пʼятниця, 22 травня 2020 р.

Як додала Лана Зеркаль, ця справа є важливою не лише для України, чий державний суверенітет було черговий раз порушено, а й для всіх держав, оскільки порушення імунітету військових є прецедентом і може призвести до руйнування міжнародного морського правопорядку.

Сьогодні Україна подає свій Меморандум з описом порушень, викладенням правової аргументації та доказовою базою у справі...

Опубліковано Lana Zerkal Пʼятниця, 22 травня 2020 р.

Нагадаємо, 25 травня минулого року Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація