Росія просто бісилася від прийняття закону про деокупацію Донбасу – Парубій

Росія просто бісилася від прийняття закону про деокупацію Донбасу – Парубій

Фото: УНІАН

Спікер ВР зазначив, що РФ намагалась зробити все можливе, щоб закон не ухвалили.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що для міжнародних партнерів України закон про деокупацію Донбасу є прийнятним та зрозумілим, а для Росії він критично негативний.

Так він відповів на запитання про те, що для міжнародних партнерів України та Росії означає ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу, передає кореспондент УНІАН

Він нагадав, що в законі йдеться про визнання Російської Федерації агресором, вводиться низка організаційних моментів, зокрема, щодо єдиного центру управління усіма силами безпеки в районі проведення АТО. Парубій зазначив, що "В законі вводиться термінологія "військової операції", яка може бути замінена на формулювання "АТО", яка була прийнята у 2014 році".

Як повідомляється, спершу міжнародні партнери з осторогою ставились до його прийняття, але згодом підійшли до цього питання "з розумінням". "Для наших партнерів - США і Євросоюзу - цей законопроект не є критичним. Він є прийнятним і зрозумілим", - сказав спікер.

Парламент ухвалив закон про деокупацію

Парламент ухвалив закон про деокупацію

Також він заявив, що для Росії цей закон "критично негативний", що помітно з реакції на нього: "А звичайно, що Російська Федерація, це було видно по телеканалах, просто бісилася від прийняття цього закону і по всіх новинах вони розгорнули цілу пропагандистську кампанію для неприйняття цього закону". Парубій також зазначив, що Росія намагалась "зробити усе можливе, щоб цей закон не був прийнятий, через своїх, в тому числі, і агентів впливу".

На його думку, закон про реінтеграцію є "найбільшим острахом" Росії через те, що "в законі, в тому числі, передбачено і можливість проведення військової операції на окупованих територіях Донецької і Луганської областей".

Також голова Верховної Ради зазначив, що насамперед закон важливий для самої України. 

Нагадаємо, що згідно з законом, зокрема, Росія визнається окупантом. Визнається, що діяльність усіх збройних формувань РФ та окупаційної адміністрації суперечить нормам міжнародного гуманітарного права та є незаконною. Ті, хто перебувають на окупованих територія та беруть участь у збройній агресії РФ, несуть кримінальну відповідальність за дії, що порушують законодавство України та норми міжнародного гуманітарного права. Також АТО може бути завершене у зв’язку із введенням воєнного чи надзвичайного стану або із початком здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування агресії РФ. Петро Порошенко вже назвав закон про деокупацію українських земель сигналом для Криму та Донецьку, що вони є "невід’ємною частиною України". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація