"Закон про освіту": Клімкін на зустрічі з Сійярто заявив про політичні маніпуляції РФ і готовність України до діалогу

"Закон про освіту": Клімкін на зустрічі з Сійярто заявив про політичні маніпуляції РФ і готовність України до діалогу

Фото: ТСН.ua

У нас відбулася з Сійярто відверта розмова на основі аргументів, а не інтерпретацій, на основі фактів, а не міфології, - заявили українські дипломати.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в Угорщині заявив, що Україна готова до конструктивного діалогу щодо "мовної норми" закону про освіту, і зазначив, що Росія багато років використовує мовне питання в своїх політичних маніпуляціях.

Про це повідомила речник МЗС України Мар'яна Беца в Twitter.

Клімкін провів з міністром закордонних справ Угорщини Пейтером Сійярто «відверту розмова на основі аргументів, а не інтерпретацій, на основі фактів, а не міфології».

«Закон про освіту не спрямований проти будь-якої меншини. Кожен співвітчизник крім рідної, повинен освоїти і державну мову", - процитувала Беца главу МЗС України.

Клімкін запевнив, що Україна не має наміру закривати школи і звільняти вчителів. А щоб зняти занепокоєння угорських колег, Україна передала закон про освіту на експертизу в Венеціанську комісію.

"Ми відкриті до конструктивного діалогу. Сподіваюся, наші аргументи були почуті. Будемо вести дискусію про імплементацію закону", - сказав український міністр.

Відповідаючи на питання про роль Російської Федерації, Клімкін сказав: "Росія вже багато років використовує мовне питання в своїх політичних маніпуляціях".

Глава МЗС України також підкреслив, що Угода про асоціацію між Україною і Європейським союзом - це шлях реформ, який важливий для всіх українських громадян, в тому числі і угорського походження.

Нагадаємо, 5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання в закладах освіти визначено державний. У документі передбачається, що в закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін на двох і більше мовами - державною, англійською, а також на інших офіційних мовах Європейського Союзу. Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Румунія і Угорщина розкритикували прийнятий закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. З заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн. Президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту з-за порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти рідною мовою для етнокультурних меншин в Україні. Згодом у Росії цей закон назвали "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин". "Держдума РФ підготувала заяву щодо українського закону про освіту, в якому засудила прийняття Верховною Радою документа. У МЗС РФ підкреслили, що документ зачіпає інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

Натомість експерти Ради Європи позитивно оцінили закон про освіту в Україні. 28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін направив закон про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

ПАРЄ може вимагати від України змінити закон про освіту

ПАРЄ може вимагати від України змінити закон про освіту

12 жовтня ПАРЄ провела екстрені дебати з приводу закону і за результатами прийняла резолюцію з рекомендаціями для України. Зокрема, на думку делегатів, закон не забезпечує права національних меншин на навчання рідною мовою і істотно скорочує їх права, що стурбувало членів Асамблеї. До того ж зазначається, що до отримання висновків Венеціанської комісії "Асамблея вважає передчасним займати певну позицію щодо будь-яких правових питань.

Повʼязані теми:

Наступна публікація