"Законопроєкт про податковий терор і коронавірус – бізнес не переживе одразу обох" - Олександр Яворський

"Законопроєкт про податковий терор і коронавірус – бізнес не переживе одразу обох" - Олександр Яворський

Фото: УНІАН

Запровадження податкових змін, передбачених законопроектом №1210, в умовах економічної кризи, спричиненої пандемією COVID-19, недоцільне.

Про це в своєму блозі "Законопроєкт про податковий терор і коронавірус – бізнес не переживе одразу обох" пише директор Департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський. 

"Масштаби викликів, які сьогодні стоять перед Урядом і кожним конкретним бізнесом (незалежно від розміру), відсувають питання податкових реформ з прицілом "на перспективу" у поки що невизначене майбутнє. І не факт, що в кінці квітня, коли історія з пандемією може почати закінчуватись, така визначеність з’явиться", - вважає експерт. 

На його думку, в найближчий місяць-два буде актуальним питання як зупинити подальший обвал економіки, уповільнити зростання безробіття - потрібні будуть додаткові швидкі рішення.

"Всі прогнози про сценарії розвитку економіки України у 2020 році об’єднує одне – шанси на економічне зростання примарні", - констатує фахівець.

За його словами, "актуальність набуття чинності законопроектом 1210 у такі буремні часи в державі визначається простими словами – не на часі".

"Застосування Президентом України права вето до законопроекту 1210 буде одним з небагатьох реальних позитивних сигналів бізнесу про бажання і здатність держави почути платників податків та об’єднувати зусилля для подолання викликів, які в режимі 24/7 впливають на кожен бізнес – від ФОП на першій групі єдиного податку до флагманів промисловості і сільського господарства", - переконаний Яворський. 
Нагадаємо, 16 січня 2020 року парламент схвалив в другому читанні та в цілому скандальний законопроєкт № 1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві".

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України назвали законопроєкт №1210 "податковим терором".

Категорично проти цього законопроєкту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – в т. ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгівельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

Спілка Українських Підприємців та Федерація роботодавців України вийшли із відкритими зверненнями до Президента України з проханням ветувати проєкт Закону 1210 та направити його на доопрацювання.

Наступна публікація