Законопроєкти українського парламенту відлякують зовнішніх інвесторів – експерт 

Законопроєкти українського парламенту відлякують зовнішніх інвесторів – експерт 

Фото: УНІАН

Залучити інвестиції в Україну, коли не поважаються вже існуючі внутрішні інвестори, неможливо.

Заяви президента щодо необхідності пошуку зовнішніх інвестицій в економіку України є правильними, однак дії парламенту мають протилежний ефект.

Про це в ефірі "4 каналу" заявив економіст Ігор Гарбарук.

"Дещо раніше президент сказав, що Україна бореться у світі за інвестиції в нашу країну, що всі країни закриваються і всюди розвивається економічний націоналізм, за якого країни роблять все, аби інвестиції йшли до них, а власні інвестиції не виходили за кордон. Це абсолютно правильний меседж і в цьому питанні я погоджуюся з президентом на 100%. Але в той же час ми розуміємо, що залучити інвестиції в нашу країну, коли ми не поважаємо вже існуючих внутрішніх інвесторів, неможливо", - вважає економіст.

На його думку, однією зі шкідливих для інвестицій в Україну ініціатив влади є так званий антитютюновий законопроєкт.

"Я просто приведу приклад щодо іноземних виробників. Наприклад, тютюнова галузь, усі представники якої входять до топ-10 найбільших платників податків. Що сьогодні роблять "слуги народу"? Вони виносять на розгляд парламенту законопроєкт, який буде ще сильніше регулювати цю галузь, вводити абсурдні зразки "єдиної" стандартної пачки, заборони викладки і так далі", - додав Гарбарук.

За словами експерта, окрім відлякування інвесторів, цей законопроєкт призведе до значного зменшення бюджетних надходжень.

"Фактично, ми і так за минулий рік тільки від цієї галузі недоотримали понад 11 мільярдів гривень у дохідну частину бюджету. А якщо зараз ці всі зміни будуть введені, то за оцінками великої аналітичної компанії PricewaterhouseCoopers, ми недоотримаємо понад 15 мільярдів. Про які інвестиції в таких умовах можна говорити? З одного боку, президент каже правильні речі, але в той же час складається враження, що і уряд, і Верховна Рада живуть в якійсь паралельній реальності", - підсумував Гарбарук.

Повʼязані теми:

Наступна публікація