Залучення США до Нормандського формату може відіграти важливу роль у завершенні війни на Донбасі — Єрмак

Залучення США до Нормандського формату може відіграти важливу роль у завершенні війни на Донбасі — Єрмак

Фото: УНІАН

Лише принципова консолідована позиція міжнародних партнерів України може дати результат у вирішенні конфлікту на Донбасі, вважає Єрмак.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак вважає, що залучення США до Нормандського формату перемовин може відіграти важливу роль в завершенні війни на Донбасі.

Про це він сказав на онлайн-брифінгу з питань внутрішньої і зовнішньої політики України з Європейським політичним центром, передає "Інтерфакс". 

"Україна розраховує на підтримку партнерів. Участь США в нормандській четвірці, їхня принципова позиція і підтримка України дуже важливі. Це відіграло б свою роль у закінченні війни на Донбасі", - сказав Єрмак, однак додав, що розширення групи повинні узгодити всі учасники нормандської четвірки.

За словами очільника ОП, це "є конкретною пропозицією, конкретними документами, в яких є порядок денний України і план завершення війни".

"Росія почала поводитися не як учасник конфлікту, а як модератор. Тому ЄС і США ввели санкції як за Донбас, так і за Крим. Якщо Росія хоче зупинити війну, на столі є конкретний план. Чекаємо відповіді від Росії. До того ж, якщо вона буде щодня чути про це від всіх, то буде результат, ми зупинимо війну в центрі Європи", - сказав Єрмак.

Нагадаємо, "нормандська четвірка" була створена 2014 року для врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. Зустрічі відбуваються як на рівні представників і голів МЗС, так і глав держав і урядів чотирьох країн — України, Франції, Німеччини та Росії. 

Минув більш ніж рік від останньої зустрічі Володимира Зеленського з Володимиром Путіним в межах Нормандського формату 9 грудня в Парижі. Дива за цей рік не сталося. Зеленський так і не зміг роздивитися в очах Путіна бажання припинити війну. Кремль вправно грає на заявах українського президента, використовуючи питання обміну полоненими й режим тиші, як розмінну монету, щоб примусити Україну до поступок. 

ТСН.ua підбив підсумки року нашого руху до миру, оцінив спроби кабінету Зеленського піти на поступки Росії та спрогнозував подальший розвиток подій. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація