Запит на нових людей і ненависть до влади: експерти шукають пояснень президентським рейтингам Зеленського

Запит на нових людей і ненависть до влади: експерти шукають пояснень президентським рейтингам Зеленського

Людині з-поза політики соціологи пророкують другий тур і можливу перемогу в ньому.

Свіжі рейтинги зафіксували зростання показників шоумена Володимира Зеленського, котрий збільшує свій відрив від чинного президента Петра Порошенка та наразі закріплюється на другому місці симпатій електорату. Соціологи ж попереджають, що показники Зеленського можуть іще більше зрости від низки факторів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Наприклад, якщо не буде брати участь Святослав Вакарчук, то частина його виборців перейде, в першу чергу, до Володимира Зеленського, як протесний електорат, який голосує за нові обличчя", - вважає заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький. Експерт Олександр Солонтай ці настрої виборців описує простою формулою: хто завгодно, аби тільки не остогидлі обличчя. "У суспільстві такий величезний запит на нових людей, що люди готові голосувати навіть не за  політиків, навіть не за державних управлінців – люди готові голосувати за людей іншої сфери", - каже він.

Зеленський та Тимошенко мають найбільше шансів вийти у другий тур виборів – опитування

Зеленський та Тимошенко мають найбільше шансів вийти у другий тур виборів – опитування

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що в таких настроях винні самі політики, особливо ті, які вже були при  владі та розчарували людей. "Ненависть до влади. Якщо вони раніше не сприймали влади, то тепер ненависть до влади", - каже колишній глава держави. Водночас він до можливого кандидата з шоу-бізнесу ставиться з пересторогою. "Я чесно говорю: я ціную талант Зеленського. Ну, він талановита людина, це без перебільшення. Дивишся на нього – він іскриться талантом. Але ж тут питання у тому, чи є команда, наскільки вони готові зайняти посади від "а" до "я", - пояснив Кравчук.

Соціологи називають це феноменом: актор має такі великі рейтинги, ще навіть не заявивши офіційно про свою участь у виборах. Натомість Солонтай вважає, що насправді Зеленський запустив свою передвиборну кампанію, і вже давно. "Хіба фільм "Слуга народа" і намагання абстрагуватися від політиків – хіба це не початок виборчої кампанії?", - каже він. Багато глядачів сприйняли Голобородька не тільки і не стільки, як комедійного персонажа – вони нарешті почули від нього те, про що й самі думали. Однак політологи попереджають, що рейтинги ще коригуватимуться, а яснішою  картина стане уже після новорічних свят.

Як повідомлялося, КМІС оприлюднив результати свіжого соціологічного дослідження, за якими найбільше шансів потрапити у другий тур мають Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Разом із тим, на майбутніх парламентських виборах найбільшу підтримку виборців можуть отримати партії "Батьківщина", "Слуга народу" та "Опозиційна платформа – За життя".

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація