Заступниця голови Ради прокоментувала "формулу Штайнмаєра" та закликала владу пояснити людям її зміст

Заступниця голови Ради прокоментувала "формулу Штайнмаєра" та закликала владу пояснити людям її зміст

Фото: УНІАН

Олена Кондратюк закликала недопустити дестабілізації в Україні.

Українська влада повинна роз’яснити суспільству зміст "формули Штайнмаєра", погодженої Контактною групою у Мінську, та недопустити дестабілізації в Україні.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

"Суспільство має отримати від влади максимально доступні та зрозумілі відповіді на питання щодо змісту "формули Штайнмаєра" та її можливих наслідків. Люди розгублені та не розуміють, про що йдеться. Брак інформації та комунікації породжує недовіру і тривожні очікування. Це може призвести до дестабілізації внутрішньої ситуації в країні", - наголосила вона.

Капітуляція чи перемога: реакції в Раді на "формулу Штайнмаєра"

Капітуляція чи перемога: реакції в Раді на "формулу Штайнмаєра"

На думку Кондратюк, внутрішні чвари й відсутність консолідованої позиції політикуму та суспільства щодо шляхів досягнення миру на Донбасі вигідні насамперед Кремлю.

"Політичне врегулювання війни на Сході неможливе, якщо не буде вирішено питання безпеки. Спочатку звільнення полонених, виведення окупаційних військ, роззброєння незаконних збройних формувань та отримання контролю над українським кордоном. Лише потім вибори за українським законодавствами в органи місцевого самоврядування в окремих районах Луганщини та Донеччини. Це та українська формула завершення російсько-української війни на Сході, яку має напрацювати та впроваджувати Верховна Рада України", - вважає заступниця спікера парламенту.

Окрім цього вона зазначила, що парламентська більшість та меншість, авторитетні експерти, правники, дипломати, представники громадянського суспільства повинні об’єднатися та підготувати такий текст нового закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", який дозволить уникнути російських пасток, забезпечити політичний та насамперед безпековий компонент мирного врегулювання.

"Нагадаю, минулого скликання особисто я (так само й фракція Батьківщина) не голосувала за закони про особливий статус Донбасу та закон про так звану амністію. Зараз український парламент стоїть перед історичним викликом. Переконана, Верховна Рада України має проявити весь свій патріотизм, професіоналізм та державницьку позицію для того, щоб настав мир на прийнятних для нашої країни умовах. Не може бути жодного відступу від червоних ліній, якими є наш суверенітет, незалежність і територіальна цілісність, право на власний європейський та євроатлантичний вибір", - резюмувала Кондратюк.

Кілька ремарок за підсумками сьогоднішньої закритої зустрічі Президента України з керівництвом парламенту та керівниками...

Опубликовано Олена Кондратюк Среда, 2 октября 2019 г.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 жовтня у Києві відбулися дві акції протесту. Обидві мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра".

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація