Заступник голови делегації у ТКГ Фокін заявив, що виступає за особливий статус для всього Донбасу

Заступник голови делегації у ТКГ Фокін заявив, що виступає за особливий статус для всього Донбасу

Заступник голови делегації у ТКГ Фокін заявив, що виступає за особливий статус для всього Донбасу

Фото: УНІАН

Фокін вважає, що у разі поступок з українського боку Росія також піде на зустріч і скасує певні вимоги щодо статусу Донбасу.

Заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі і перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не лише окупованої частини, а також за амністію для бойовиків та вважає це єдиним шляхом до миру. 

Про це він сказав в інтерв’ю виданню "Страна.ua".

За словами Фокіна, надання особливого статусу всьому Донбасу "не може не привести до миру", адже "без доброї волі і розумних поступок, жодна зі сторін миру не досягне". Цими "поступками" Фокін також вважає проведення амністії для бойовиків на Донбасі. 

"Ще важливе питання про амністію. І з того боку, і з іншого боку було скоєно багато злочинів, які в кінцевому підсумку повинні бути розслідувані, і винні нехай понесуть покарання. Але сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція – потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще – всього Донбасу", – пояснив він.

Водночас Фокін сказав, що не розглядає внесення змін до Конституції про особливий статус Донбасу, як цього вимагає Росія. Він сподівається, що Кремль відмовиться від цієї вимоги та піде назустріч, якщо Україна погодиться на амністію. 

Також заступник голова української делегації у ТКГ зазначив, що не готовий сідати за стіл переговорів з ватажками невизнаних "ДНР" і "ЛНР". "Поки що ні, але якщо буде відповідне доручення президента або Верховної Ради, за мною справа не стане", - сказав він.

Фокін також додав, що про жодну капітуляцію України тут не йдеться: "Про жодну капітуляцію не повинно йтися. Мета нашої делегації в тому, щоб домогтися загальної зацікавленості, знайти компроміс і вийти з глухого кута, в якому топталися майже шість років".

Нагадаємо, 28 серпня, мала відбутися зустріч радників глав держав "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – щодо ситуації на Донбасі. Однак її перенесли. За словами глави ОП Андрія Єрмака зустріч може відбутися на початку вересня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація