Зеленський говоритиме у нормандському форматі про нові місця розведення військ і пообіцяв розмову з українцями

Зеленський говоритиме у нормандському форматі про нові місця розведення військ і пообіцяв розмову з українцями

Фото: Тетяна Погукай

Президент запевнив, що безпекова ситуація у районах відведення військових спокійна.

Під час зустрічі лідерів країн так званого нормандського формату буде серед іншого обговорюватися питання нових місць для розведення військ на Донбасі, а також проведення виборів на окупованих територіях двох областей України. Утім, як повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю в ефірі телеканалу 1+1, всі попередні домовленості будуть обговорюватися з українським суспільством. 

За його словами, у Катеринівці, звідки відійшли на нові позиції бійці ЗСУ, ситуація безпечна. "Наші війська готові, наші військові молодці. Розведення відбулося 100-відсотково, безпечно. Ми відійшли на позиції підготовлені, розбудовані. Забудьте, будь ласка, я хочу, щоб всі забули, жодної сірої зони там немає. Там безпечна ситуація, там перебувають наші люди. Там представники поліції і Служби безпеки. А який далі план дій, як далі буде і в яких містах чи містечках чи місцях буде розведення, який формат далі обміну наших людей буде, в які терміни, який формат може бути на місцевих виборах – всі ці питання треба буде один одному задавати і вирішувати на нормандській зустрічі. Але – проговорювати це, а потім вже приходити до нашого суспільства і казати – ось такі є рішення. Давайте обговоримо ці рішення. Жодних секретів від суспільства з цього приводу не буде, тому що це така тема, дуже сенсаційна", - заявив президент Зеленський. 

Наразі там ведуть патрулювання працівники СБУ і Національної поліції. "У Золотому далі ми бачили, скільки всього було, скільки було страйків, скільки було дійсно маніпуляцій. Деякі люди дійсно так вважають, що не можемо ми собі дозволити розведення військ, але це Мінські угоди. Тому, ви бачите, що ми розвели війська в Катеринівці. І там нічого не відбулося. І там зовсім немає жодних пострілів. Просто немає. І в Станиці Луганській немає. І статистика така, де є розведення – там вогню немає. Ось така статистика. Що стосується Петрівського, там просто, ви знаєте, поле. Там немає жодних проблем із розведенням", - констатував глава держави.

Він додав, що ще недавно велась боротьба з неправдивою інформацією, яка надходила з Росії, а зараз фейки розповсюджуються всередині України. 

"Незважаючи на те, що ми декілька разів збирались із представниками наших ЗМІ, деякі з них не розуміють, що вони роблять, мені так здається. Тому що немає ніякої капітуляцїі. Ми не можемо вирішити питання війни, ми не можемо припинити війну, не розмовляючи з людьми. Як мінімум у нормандському процесі. Ви знаєте, що ми довго шли до того, щоб відновити нормандський формат. Від 2016 року зустрічей цих не було. Це пройшло три із половиною роки вже. Скільки людей, давайте порахуємо, загинуло за цей час. І тому нормандський формат спрямований на те, щоби оновити діалог, який може нас приблизити до повного припинення війни і повернення наших територій. І обов’язково, найголовніше – повернення наших полонених", - сказав президент України.

Нагадаємо, 29 жовтня о 12.00 годині розпочався процес розведення з обох сторін на ділянці №2 у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області. "Це стало можливим через дотримання режиму тиші протягом останнього тижня", – йдеться в повідомленні. Там також наголосили, що представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було підтверджено початок розведення сил та засобів. Разом з тим добровольці у Золотому на Луганщині заявляють, що умови розведення сил на ділянці не були дотримані.

Раніше у Кремлі заявили, що РФ продовжить перемовини щодо зустрічі глав держав "нормандського формату", лише коли президент України Володимир Зеленський "змусить добровольців виконувати свої накази" щодо відведення сил у Золотому і Петрівському.

Тим часом розведення сил у Петрівському Луганської області відтермінували через обстріли.

Президент Зеленський в інтерв’ю розповів про подальшу долю "сірої зони" на Донбасі

Президент Зеленський в інтерв’ю розповів про подальшу долю "сірої зони" на Донбасі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація