Зеленський і Путін можуть провести зустріч тет-а-тет у Парижі – Кулеба

Зеленський і Путін можуть провести зустріч тет-а-тет у Парижі – Кулеба

Фото: Офіс президента України

Ця зустріч не передбачена, але дипломати її не виключають.

На полях нормандського саміту в Парижі може відбутися зустріч президентів України та Росії Володимира Зеленського і Володимира Путіна. Про це заявив віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, повідомляє Кореспондент.

"Я вважаю, що ця ситуація може виникнути там спонтанно", - сказав він. Урядовець при цьому послався на досвід попередніх зустрічей українських президентів із господарем Кремля. "Згадайте Мінськ, як відбувалися тоді переговори у 2015-му році. По кілька разів за час переговорів змінювалися формати, то вони зустрічалися так, то інакше. Заздалегідь це не було заплановано", - пояснив Кулеба.

На його думку, особиста зустріч Зеленського з Путіним може бути потрібною для захисту інтересів України, "якщо вона дасть можливість зробити крок уперед". Однак наразі вона не передбачена. "Саміт чотирьох - це формат досить гнучкий. Безумовно, передбачена певна протокольна частина, як це повинно відбуватися, але від неї можливі відступи, якщо виникне необхідність. Ми не будемо робити на саміті одну річ: не будемо дозволяти нашим колегам із РФ створювати враження, що президент Зеленський домовляється про щось із президентом Путіним за спиною наших союзників", - наголосив український урядовець.

Пристайко розповів про план "Б", якщо нормандський і мінський формати не будуть дієвими

Пристайко розповів про план "Б", якщо нормандський і мінський формати не будуть дієвими

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація