Зеленський назвав два найважчих питання переговорів у "нормандському форматі"

Зеленський назвав два найважчих питання переговорів у "нормандському форматі"

Фото: Associated Press

У Парижі закінчились переговори чотирьох президентів.

Президент України Володимир Зеленський серед усіх обговорених на зустрічі у "нормандському форматі" у Парижі питань виокремив два, які було найважче обговорювати.

"Настрій сьогоднішньої зустрічі більше позитивне, тому за чотири місяці є можливість продовжити цю дискусію. Ми не чекаємо виконання якихось результатів, жодного "домашнього завдання" не існує. Це просто правильно. У нас з президентом РФ різний абсолютно погляд на передачу кордону. Президент РФ каже, що передача кордону після виборів. Я підіймаю питання про те, щоб передача кордону була до виборів. Поки у нас дуже різний погляд. Я думаю, ми у цих питаннях знайдемо вихід, зобов’язані знайти…

Питання місцевих виборів ми також підіймали, воно буде обговорюватись на рівні Тристоронньої контактної групи… Загалом це два найскладніших питання, які в нас сьогодні були – це вибори і кордон", - зазначив у розгорнутому коментарі Зеленський.

Також президент повідомив, що питання транзиту газу через Україну від нового року розблоковано і буде надалі обговорюватись профільними установами.

Про всі домовленості, досягнуті на зустрічі, читайте:  "Нормандська четвірка" підписала підсумкове комюніке. Повний текст українською мовою

Зеленський домовився з Путіним про обмін полоненими

Зеленський домовився з Путіним про обмін полоненими

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовили віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Раніше Володимир Зеленський назвав основні три питання, які будуть обговорюватися на саміті – звільнення полонених за принципом "всіх на всіх", розведення військ по всій лінії фронту, а також умови проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

ТСН.ua розповідає деталі кожного із цих пунктів та чого очікувати від переговорів нормандської четвірки щодо Донбасу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація