Зеленський обговорив з Меркель ситуацію на Донбасі

Зеленський обговорив з Меркель ситуацію на Донбасі

Фото: Офіс президента України

Вони сподіваються, що незабаром відбудеться зустріч "нормандської четвірки".

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель: говорили про ситуацію на Донбасі, а також Білорусь.

Про це йдеться на сайті голови держави.

Зеленський поінформував про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру в регіоні. Президент подякував ФРН за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої держави.

"Дякую за вашу оцінку наших зусиль на шляху до припинення вогню на Донбасі та до мирного врегулювання. Досягнення миру залишається ключовим пріоритетом для мене і для всіх українців", – сказав Зеленський.

Своєю чергою Ангела Меркель запевнила, що Німеччина продовжуватиме докладати всіх необхідних зусиль для досягнення прогресу в мирному процесі. При цьому вона наголосила на важливості виконання Паризьких домовленостей, досягнутих у Нормандському форматі, передусім дотримання сторонами режиму припинення вогню.

Лідери двох країн відзначили важливість подальшої координації кроків щодо мирного врегулювання на Донбасі, а також висловили сподівання, що завтрашня зустріч радників лідерів країн "нормандського формату" принесе чіткі рішення та результати, і що невдовзі після цього відбудеться зустріч лідерів "нормандської четвірки".

Меркель наголосила, що Україна може розраховувати на підтримку Німеччини та Франції на шляху до вирішення питання війни на Донбасі.

Було відзначено близькість позицій ФРН та України стосовно подій у Білорусі. Володимир Зеленський наголосив, що Україна приєдналася до заяви ЄС щодо президентських виборів у Білорусі.

  • 9 вересня відбулося позачергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. 
  • 10 вересня в Офісі президента заявили, що погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ одноразового інспектування однієї точки на Донбасі не відбудеться через постійні зміни запитів російської сторони. 
  • Згодом збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми.

Меркель закликала Путіна поважати суверенітет Білорусі та не вводити туди російські війська

Меркель закликала Путіна поважати суверенітет Білорусі та не вводити туди російські війська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація