Понад 28 мільйонів гривень доходів: Зеленський оприлюднив декларацію за минулий рік

Понад 28 мільйонів гривень доходів: Зеленський оприлюднив декларацію за минулий рік

Фото: Associated Press

Родина президента продала квартиру у центрі Києва та корпоративні права і акції низки компаній.

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2019 рік.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Згідно з декларацією, доходи Зеленського та членів його родини минулого року склали 28 602 468 гривень, а до бюджету було сплачено 3 600 000 гривень податків.

"Від травня 2019 року Володимир Зеленський не займається підприємницькою діяльністю та отримує заробітну плату винятково в Державному управлінні справами. Сума одержаної зарплати від травня до грудня 2019 року склала 208 787 гривень", - додали в Офісі президента.

Також зазначається, що за цей період зафіксоване зростання зарплати його дружини Олени Зеленської. 

"У 2019 році родина президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн. Дружина президента отримала позику від Сергія Шефіра у розмірі 5 мільйонів гривень. Позика була повернута до кінця звітного року", - додали у президента.

До того ж Володимир Зеленський задекларував 4 423 000 гривень, які були отримані від продажу нерухомого майна в центрі Києва, на вулиці Велика Васильківська, що належало його дружині. Також родина Зеленських одержала 3 200 000 гривень за надання в оренду квартири на території Великої Британії.

Окрім цього, 2019 року були продані корпоративні права усіх 12 українських підприємств родині Сергія Шефіра на суму 246 144 гривні.

Згідно з декларацією, Зеленський навесні 2019 року позбувся акцій компанії Green Family LTD, усіх чотирьох торгових марок, які були зареєстровані у РФ, та корпоративних прав у іноземних компаніях Vilhar Holdings Limited та Aldorante Limited.

Водночас український президент і надалі залишається власником великої кількості торгових марок.

"У 2019 році були зареєстровані дві торгові марки "Слуга народу" на його ім’я. Компанія PricewaterhouseCoopers провела у 2019 році оцінку декількох торгових марок. За даними відповідного звіту, вартість торгової марки "Вечірній квартал" становить 45 мільйонів 810 тисяч гривень. Вартість торгової марки "Розсміши коміка", яка також була оцінена цією компанією Великої четвірки, склала 14 мільйонів 650 тисяч гривень. На підставі зробленої оцінки Володимир Зеленський отримав роялті від використання торгових марок у сумі 5 мільйонів 48 тисяч гривень, тому його доходи у порівнянні з попереднім роком зросли", - уточнили в Офісі президента.

Серед найбільших витрат за минулий рік вказані 11 мільйонів 500 тисяч гривень - внесок до виборчого фонду кандидата в президенти України та 567 875 гривень на оплату консультативних послуг компанії PricewaterhouseCoopers.

Окремо наголошується, що поїздку Володимира Зеленського до Султанату Оман оплачувала його дружина Олена. Згідно із законодавством, видатки та правочини членів родини не декларуються.

Нагадаємо, у травні минулого року в Єдиному державному реєстрі декларацій було опубліковано першу декларацію президента Володимира Зеленського за 2018 рік

У листопаді Зеленський задекларував отримання 902 454 тисяч гривень доходу від здавання в оренду майна іноземцям.

У грудні - президент подав повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, задекларувавши отримання майже 4,9 мільйона гривень роялті від ТОВ "Квартал 95".

Повʼязані теми:

Наступна публікація