Зеленський подав кандидатуру міністра закордонних справ. Хто очолить МЗС і що про нього розповідають колеги

Зеленський подав кандидатуру міністра закордонних справ. Хто очолить МЗС і що про нього розповідають колеги

Нового керівника МЗС має призначити Верховна Рада.

У вівторок, 11 червня, президент Володимир Зеленський вніс подання до парламенту щодо призначення міністром закордонних справ Вадима Пристайка. До його кандидатури навіть скептично налаштовані до діяльності новообраного президента політики поставилися позитивно, називаючи це чи не найкращим рішенням Зеленського за перші кілька тижнів роботи. 

Розповідаємо, хто може стати новим очільником МЗС і що про нього кажуть колеги. 

Вадим Пристайко народився 20 лютого 1970 року в місті Кілія на Одещині. Шкільні роки провів у Одесі, Києві та Запоріжжі. Згодом родина переїхала до Києва. 1994 року здобув освіту з відзнакою у Київському політехнічному інституті, отримавши диплом спеціаліста з інформаційних технологій. 1998 року здобув ступінь магістра в Українській академії зовнішньої торгівлі.

Дипломатичну кар'єру Пристайко розпочав не одразу. Спочатку він був співзасновником одного з перших українських інтернет-провайдерів та інтернет-видань — "Електронні вісті" (1993-1994 рр.).

1994 року призначений на посаду в Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі. Тоді міністерство започатковувало переговори зі вступу України до ГАТТ/СОТ, шукало нові можливості для українського бізнесу на ринках, зокрема Африки та Азії.

За три роки перейшов на роботу до Азіатсько-Тихоокеанського відділу МЗС. 2000 року був призначений на посаду консула в Сіднеї (Австралія) де займався переважно політичними й економічними питаннями.

За два роки перейшов на роботу до Управління з питань зовнішньої політики Адміністрації президента. 2002 року був призначений на посаду радника з політичних питань посольства України в Канаді. Два роки під час свого 4-річного перебування в Канаді виконував обов'язки Тимчасового повіреного у справах України в Канаді.

2007 року призначений заступником директора Департаменту НАТО МЗС України, долучившись до переговорного процесу щодо вступу України до Північноатлантичного альянсу. 

2009 року був призначений на посаду радника-посланника та заступника голови дипломатичної місії посольства України в США.

Три роки по тому Пристайка призначено Надзвичайним і Повноважним послом України в Канаді. Після завершення трирічної каденції два роки представляв Україну при Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО).

У 2014-2017 роках був першим заступником міністра закордонних справ України - керівником апарату. Згодом його звільнили у зв'язку з призначенням главою місії України при НАТО.

Після обрання Володимира Зеленського главою держави на виборах 2019 року Пристайка запросили до нової команди Адміністрації президента - 22 травня, зокрема, він призначений заступником глави АП.

Політики і колеги дипломата відгукуються про нього більш ніж позитивно, без жодних суперечностей. Коли з'явилася новина про подання щодо його призначення керівником МЗС, нардеп Світлана Заліщук (голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції комітету Ради у закордонних справах), зокрема, зазначила, що Пристайко - сам по собі ім'я у міжнародному колі.

"Вадима поважають українські дипломати. Його ім'я не викликає питань серед парламентських сил. Окрім, звичайно ж, тих, кому до ЄС та НАТО не по дорозі. До того ж, як на мене, Пристайко на посаді міністра - це не просто рівень дипломатії, це гарантія, що зміни європейського курсу не відбудеться. Для України зараз важливо, щоб нас представляла людина, у якої гарно "гнеться" язик, але не хребет", - написала вона.

Не знаю, що там скаже Конституційний Суд, але для мене дороги назад вже нема. ЦВК офіційно зареєструвало мене...

Опубліковано Світланою Заліщук Вівторок, 11 червня 2019 р.

Також про Пристайка гарні відгуки і у міністра закордонних справ Павла Клімкіна, який в ексклюзивному коментарі ТСН.ua говорить про свого колегу вже ніби-то як про послідовника. "Я Вадима добре знаю. Багато років знаю. У нього в кар’єрі був такий англосаксонський акцент, він багато років працював в Сполучених Штатах, в Канаді, був натівський акцент. Я вважаю, дуже важливо, що він є професіоналом", - розповідає Клімкін. 

За словами міністра, під час спілкування із Зеленським він називав президенту кілька прізвищ, які могли б бути задіяні на зовнішньополітичному напрямку. "Вадим був серед них. Я це не приховую. Але рішення за Зеленським, звісно", - зауважує Клімкін.

"Пристайко - фаховий, кадровий дипломат, і я оптимістично оцінюю голосування за його призначення. Думаю, це було б логічно й в контексті підготовки до липневого саміту "Україна-ЄС", - каже віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко. 

Він має дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посланника другого класу. Володіє англійською мовою. Дипломат одружений, виховує двох синів.

Зазначимо, перш ніж Пристайко приступить до роботи, Верховна Рада має проголосувати за відставку чинного очільника МЗС Павла Клімкіна і підтримати подання Зеленського щодо призначення його новим керівником зовнішньополітичного відомства.

Кадрові перестановки: президент вніс подання на звільнення Луценка та Клімкіна  

Кадрові перестановки: президент вніс подання на звільнення Луценка та Клімкіна  

Повʼязані теми:

Наступна публікація