Зеленський погодився на "формулу Штайнмаєра" для Донбасу: що це таке та як відреагували в Україні та світі

Зеленський погодився на "формулу Штайнмаєра" для Донбасу: що це таке та як відреагували в Україні та світі

Фото: Офіс президента України

Увечері в кількох містах України відбулись акції протесту проти цього рішення влади.

Під час засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську 1 жовтня українська сторона дала згоду на імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" у закон про особливий статус Донбасу. Саме це було ключовою вимогою Росії для початку підготовки зустрічі у "нормандському форматі".

Після повідомлень про погодження цієї формули, низка українських партій та політиків заявили про капітуляції України перед агресором, а в кількох містах відбулися акції протесту, зокрема і перед дверима Офісу президента.

ТСН.ua розповідає, що таке "формула Штайнмаєра" і як на цю події відреагували в Україні та світі.

Як звучить "формула Штайнмаєра"

Українська сторона жодного разу офіційно не оприлюднювала документ, який називається "формулою Штайнмаєра". Лише в одному із інтерв’ю голова МЗС Вадим Пристайко показав журналістам текст цієї формули. Дослівно вона звучить так:

Закон набирає сили о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність загалом дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Чинним головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Чинним головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей документ збігається із тією версією, яку оприлюднили російські ЗМІ ще в середині вересня, а також його публікував експредставник України в ТКГ Роман Безсмертний напередодні засідання 1 жовтня. Важливим моментом є те, що вона буде імплементована в українське законодавство, а вибори на окупованому Донбасі мають відбутися за Конституцією України та законами України.

Фото: Facebook/Роман Безсмертний

Документ мав бути підписаний ще 18 вересня, однак тоді Україна відмовилась це робити. Тоді українська сторона зазначала, що не має принципових заперечень по суті "формули Штайнмаєра" щодо місцевих виборів, однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання низки пунктів, серед яких повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України, виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки та інше. Водночас, текст формули відтоді у не змінився, отже проблема була в іншому. За даними ЗМІ, Україна не хотіла ставити свій підпис під документом разом із представниками бойовиків, а тому було винайдено інший шлях – Росія, Україна та "Л/ДНР" надіслали листи на ім’я представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, у яких зазначили, що не мають зауважень до "формули Штайнмаєра".

Фото: КоммерсантЪ

Таким чином, ця формула визначає лише порядок запровадження особливого статусу на Донбасі і не містить жодних пунктів, у яких саме умовах відбуватимуться вибори. Саме це і основними ризиками і предметом дискусій між Україною та Росією.

Що каже українська влада

Тільки-но у російських ЗМІ почала з’являтись інформація про підписання "формули Штайнмаєра" Офіс президента раптово оголосив про брифінг Володимира Зеленського. На ньому він розповів деталі засідання у Мінську та наголосив, що про капітуляцію не йдеться і жодних виборів "під дулами автоматів" не відбудеться.

"Хочу окремо поговорити про найбільшу страшилку останніх тижнів – під назвою "формула Штайнмаєра". Це одне, в принципі, два речення. Тимчасовий закон про особливий порядок самоврядування в окремих районах Луганської та Донецької областей, відомий також як особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови – це дуже важливо - коли там відбудуться вибори, місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів. … Це означає, шановні журналісти і шановні глядачі, що ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути", - пояснив Зеленський.

Також президент розповів, що формула буде імплементована в новий український закон про особливий статус, який буде підготовлено Верховною Радою і ухвалено до кінця року.

"У нас всі вибори демократичні, прозорі, але ми зараз говоримо про місцеві вибори. Місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях. Але коли там будуть вибори, вони вже будуть не окупованими, ми розуміємо. Про місцеві вибори. До Верховної Ради це не має ніякого відношення … Про вибори на окупованій території. Ми зовсім не говоримо про структуру цих виборів. Якщо ми хочемо, щоб вибори відбулися, згідно з законодавством України, то не може бути ні кулеметів, а кордон повинен бути нашим. Це все потрібно прописувати. Вибори повинні відбуватися згідно з нашим законодавством. Якщо там хтось буде (зі зброєю – ред.), виборів не буде. Ми підготуємо всі запобіжники. Ми ніколи з вами не підемо на те, щоб проводити вибори, якщо там є військові", - зазначив він.

Окремо Зеленський розповів, що також у Мінську обговорювалось питання обміну полоненими та розведення військ у Золотому та Петрівському. За словами представника ОБСЄ, процес розведення розпочнеться 7 жовтня.

"Ніяких виборів під дулами кулеметів". Зеленський пояснив свою позицію щодо "формули Штайнмаєра"

"Ніяких виборів під дулами кулеметів". Зеленський пояснив свою позицію щодо "формули Штайнмаєра"

Як відреагували в Україні

Першими на подію відреагували у партії експрезидента Петра Порошенка "Європейська солідарність". Там наголосили, що жодної формули Штайнмаєра як складника Мінських угод не існує.

"Сьогодні формулою Штайнмаєра називається формула Путіна", - сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що її погодження означатиме послаблення санкцій проти РФ та легітимізацію її агресії.

Своєю чергою у партії "Голос" заявили, що вимагають проведення закритого засідання парламенту, на якому президент Зеленський повинен пояснити, який документ було підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.

"З наявної інформації неможливо зрозуміти: хто і яких домовленостей досягнув з країною-агресором під виглядом реалізації "формули Штайнмаєра", що не існує. "Червоні лінії", які влада не має права переходити, партією "Голос" було озвучено давно. Ми категорично проти проведення виборів на окупованих територіях Донбасу без повного безумовного контролю української держави за українсько-російським кордоном", - йдеться у заяві.

Окрім цього у партії наголосили, що будь-які вибори на Донбасі можливі лише за умови дотримання повної безпеки громадян.

Партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання парламенту, на якому президент Зеленський повинен пояснити: який...

Опубліковано Голос Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

У партії "Батьківщина" також вимагають від Зеленського пояснити суть погодженого в Мінську документу.

"Партія "Батьківщина" вважає "формулу Штайнмаєра" неприпустимою для України, а її підписання в Мінську - прямою загрозою національній безпеці, територіальній цілісності та суверенітету нашої країни. Ми звертаємося до президента з проханням терміново зібрати лідерів парламентських фракцій і детально пояснити, що підписано в Мінську та на які дії надана згода", - ідеться в заяві партії, розміщеній на сторінці її лідерки Юлії Тимошенко у Facebook.

Партія "Батьківщина" вважає "формулу Штайнмаєра" неприпустимою для України, а її підписання в Мінську - прямою загрозою...

Опубліковано Юлією Тимошенко Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Водночас, в "Опозиційній платформі – За життя" повністю підтримали ідею впровадження "формули Штайнмаєра" на Донбасі, про що домовилися на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

"Узгодження політичної "формули Штайнмаєра" для врегулювання конфлікту – це великий крок до миру і демонстрація рішучості президента України Володимира Зеленського припинити кровопролитний конфлікт на Донбасі. … Досягнення домовленостей з розведення сил, узгодження підходів до організації виборчого процесу на Донбасі на підставі пропозицій європейських країн-гарантів, відомих як "формула Штайнмаєра", – це те, чого чекала Україна від 2016 року. Але не могла отримати через безвідповідальність і політичний егоїзм минулого керівництва України", - йдеться в заяві партії.

Увечері 1 жовтня у Києві біля Офісу президента та на Майдані Незалежності, а також у ще кількох містах України відбулися акції протесту проти підписання "формули Штайнмаєра".

Реакція бойовиків "Л/ДНР" та світу

Не приховують своє задоволення погодженням "формули Штайнмаєра" у Росії.

"Позитивно оцінюємо узгодження сьогодні Контактною групою в Мінську механізму введення особливого статусу Донбасу і розведення сил і засобів в Петровському і Золотому. Сподіваємося, це створить відповідну атмосферу для подальшої реалізації Мінських домовленостей", - заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова.

Прокомментировала СМИ. Дублирую здесь. Позитивно оцениваем согласование сегодня Контактной группой в Минске механизма...

Опубліковано Марією Захаровою Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Серед російських політиків домінує однозначно позитивна оцінка того, що відбулося в Мінську. Так, сенатор Олексій Пушков назвав це серйозним успіхом Москви, а його колега Сергій Цеков охарактеризував підписання формули, як "серйозний крок для виконання мінських угод".

Водночас, речник російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що дата саміту у "нормандському форматі" буде узгоджена після успішного розведення військ у Петровському та Золотому.

"Остаточне узгодження дати саміту "нормандської четвірки" відбудеться після того, як буде практично завершено і підтверджено розведення сил в Петровському і Золотому. За нормального розвитку подій на це піде близько двох тижнів", - пояснив він.

Фото: ТСН.ua

У Німеччині також позитивно відгукнулись на погодження "формули Штайнмаєра".

"Я радий, що конструктивна атмосфера роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську привела сьогодні до прогресу, на який занадто давно сподівалися. Таким чином, двері до чотиристороннього саміту і подальших етапів реалізації Мінської угоди стають відкритими", - заявив міністр закордонних справ Гайко Маас.

У Білорусі вважають "формулу Штайнмаєра" важливим кроком на шляху до встановлення миру в Україні

"Щиро вітаємо досягнуті за підсумками [засідання] Тристоронньої контактної групи домовленості про розведення з 7 жовтня сил на двох ділянках лінії зіткнення. Узгодження "формули Штайнмайера" - значний крок у імплементації Мінських домовленостей і встановленні миру в Україні ", - зазначено в повідомленні білоруського МЗС.

Як світова спільнота реагує на погодження "формули Штайнмаєра" у Мінську

Як світова спільнота реагує на погодження "формули Штайнмаєра" у Мінську

Ватажки бойовиків "Л/ДНР" випустили спільну заяву, у якій привітали ухвалення "формули Штайнмаєра" і одразу висунули низку власних вимог.

"Україна учора завдяки Росії, Німеччині та Франції підписала "формулу Штайнмаєра", яка надає Донбасу особливий статус. Таким чином, вона визнає особливе право народу Донбасу на самостійне визначення своєї долі", - йдеться в їхній заяві.

Терористи зазначили, що вони мають намір вести переговори в Мінську, щоб досягнути повного контролю над управлінням "республіками". Крім того, вони розкритикували заяву Зеленського, який наголосив, що на окупованих територіях вибори можливі лише за умови чіткого дотримання Конституції України та українського законодавства. Окупанти вважають, що реалізацію голосування повинні визначати лише вони, а у разі неузгодження із ними "формули Штайнмаєра", проведені вибори вони вважатимуть "із порушенням мінських угод, і вони для нас будуть юридично нікчемні".

"І закликаємо пана президента Володимира Зеленського не диктувати нам умови. Коли він говорить, що вибори на Донбасі відбудуться тільки тоді, коли Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас відбудуться вибори, а нам. Жодного контролю над кордоном київська влада не отримає", - повідомили так звані ватажки "республік".

Водночас, у Євросоюзі вважають, що погодження "формули Штайнмаєра" 1 жовтня на засіданні в Мінську є тим кроком, що може імплементувати Мінські угоди усіма сторонами конфлікту на Донбасі. 

"Підсумки вчорашніх переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську, включно щодо так званої "формули Штайнмаєра", є кроком, який, сподіваємося, призведе до подальших зусиль з повної імплементації мінських домовленостей усіма сторонами", – сказала речниця Єврокомісії Майя Косьянчич.

Косьянчич додала, що ЄС послідовно підтримував роботу "нормандської четвірки", контактної групи в Мінську та ОБСЄ у їхніх зусиллях сприяти імплементації мінських угод. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація