Зеленський пообіцяв дозволити ексгумацію польських поховань в Україні й хоче побудувати меморіал на кордоні

Зеленський пообіцяв дозволити ексгумацію польських поховань в Україні й хоче побудувати меморіал на кордоні

Фото: Сайт президента України

Україна та Польща домовилися оновити двосторонню робочу групу, що працюватиме під патронатом обох президентів для "спільного світлого майбутнього".

Президент України Володимир Зеленський готовий скасувати заборону на ексгумацію тіл у польських похованнях в Україні.

Про це він заявив під час пресконференції в рамках візиту до Польщі.

"Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні. А польська сторона опоряджує українські місця пам’яті в Польщі. Я запропонував президенту Дуді спорудити на кордоні України та Польщі спільний меморіал примирення", - наголосив він.

За словами Зеленського, із польським колегою було домовлено перезавантажити робочу групу, яка буде працювати під патронатом обох президентів, "щоб усі плями минулого не завадили нашим народам будувати спільне світле майбутнє".

Своєю чергою Дуда зазначив, що ексгумація поховань має фундаментальне значення для поляків, оскільки це вшанування найближчих.

"Я просив, щоб мораторій, запроваджений попередньою владою, був скасований. Президент заявив, що новий уряд перебуває на етапі формування, і обіцяв, що це питання буде реалізовано", - сказав він.

Нагадаємо, у середині листопада 2017 року Україна погодилася на скасування мораторію на проведення пошуково-ексгумаційних робіт стосовно загиблих під час Другої світової війни. Своєю чергою Польща зобов’язалася відбудувати зруйновані українські пам'ятники на своєму півдні.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація