Зеленський пояснив, навіщо питати українців про скорочення депутатів у Раді

Зеленський пояснив, навіщо питати українців про скорочення депутатів у Раді

Фото: УНІАН

Президент каже, що парламент стане "ще професійнішим".

Президент Володимир Зеленський вважає, що підтримка українцями скорочення депутатів Верховної Ради до 300 допоможе ухвалити законопроєкт у парламенті

Про це йдеться на його офіційному сайті.

Так, у серпні 2019 року Зеленський ініціював законопроєкт, яким, зокрема, пропонується зменшити кількість народних депутатів до трьохсот. Документ уже був попередньо схвалений Верховною Радою та визнаний Конституційним судом законним.

Тепер потрібне фінальне голосування парламенту з результатом не меншніж  300 голосів "за". "Це неможливо реалізувати силами виключно фракції партії "Слуга народу", яка підтримує курс Володимира Зеленського. Саме тому президент запропонував народу сказати своє слово та остаточно переконати політиків, що не варто чіплятися за більшу кількість мандатів у Верховній Раді", — йдеться у заяві.

Необхідність скорочення кількості депутатів Зеленський пояснює тим, що відбулася децентралізація і на місця були передані як більші повноваження, так і суттєво більші фінансові можливості для їхньої реалізації. Каже, виникла потреба і в більшій концентрації фаховості на рівні парламенту, а звична кількість нардепів країни є завеликою. Зменшення може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців: зросте конкуренція за мандат, а парламент стане "ще професійнішим".

Важливо: ініційоване президентом загальнонаціональне опитування не є референдумом, а отже, не матиме прямих юридичних наслідків.

Раніше Зеленський закликав українців прийти на дільниці 25 жовтня не лише для того, щоб проголосувати за кандидатів на місцевих виборах, а й відповісти на 5 актуальних запитань, які зараз обговорюються у суспільстві:

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
  • Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300? 
  • Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом? 

Виділені кошти: хто фінансує опитування на місцевих виборах

Виділені кошти: хто фінансує опитування на місцевих виборах
Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація