Зеленський просить у Ради дозволу забрати в Авакова Нацгвардію

Зеленський просить у Ради дозволу забрати в Авакова Нацгвардію

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Президент хоче підпорядкувати силовиків безпосередньо собі.

Національна гвардія України може вийти із системи управління Міністерства внутрішніх справ. Це станеться в разі реалізації президентської ініціативи, з якою Володимир Зеленський звернувся до парламенту.

Глава держави подав до Верховної Ради України проєкт закону №1007 щодо змін у діяльності НГУ. Відповідно до оприлюдненої пресслужбою парламенту пояснювальної записки, метою є унормування участі Нацгвардії в захисті територіальної цілісності держави спільно з іншими силовими підрозділами, котрі не підпорядковані МВС. Ініціатива пояснюється конституційною відповідальністю президента за національну безпеку та оборону держави, а також особливим періодом, в якому перебуває Україна з огляду на агресію РФ у Криму та на Донбасі.

Зокрема, пропоновані зміни стосуються призначення командувача НГУ та його безпосередньої підзвітності президенту. Із законів про нацбезпеку та Нацгвардію пропонується повністю прибрати всі зв’язки структури з МВС, а належні міністрові повноваження передати командувачу гвардійців – крім наказів щодо передислокації, визначення зон відповідальності, органів військового управління, створення військових частин, баз тощо. Все перелічене від міністра внутрішніх справ має перейти до повноважень глави держави. "Визначаю цей законопроект як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України", - наголошує Зеленський у поданні.

На Банковій мітингарі виступають проти перепризначення Авакова

На Банковій мітингарі виступають проти перепризначення Авакова

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що під час формування нового уряду найскладнішим рішенням було залишити Арсена Авакова на посаді голови МВС. Аваков залишився на посаді міністра внутрішніх справ уже в третьому уряді поспіль. На цій посаді він уже перебуває п'ять із половиною років. Періодично відбуваються акції з вимогами його звільнення. Так було й цього разу – кілька сотень людей зібралися під Офісом президента з вимогою не перепризначати Авакова на посаду міністра в новому уряді.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація