Зеленський розповів, чи можливий діалог із сепаратистами щодо Донбасу

Зеленський розповів, чи можливий діалог із сепаратистами щодо Донбасу

Фото: Associated Press

Президент України просить світ зберегти санкційний та дипломатичний тиск проти Росії.

Президент України Володимир Зеленський просить міжнародних партнерів зберігати тиск на Російську Федерацію, дипломатичний та санкційний, задля повернення повного суверенітету України (повернення Криму та припинення війни на Донбасі). Вирішення збройного конфлікту він бачить завдяки дотриманню Мінських угод, переговорів у нормандському форматі. Водночас вести переговори із сепаратистами Зеленський не буде.

Про це Зеленський сказав на пресконференції у Парижі після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном.

"Європа не зможе почувати себе в безпеці, доки Росія робить вигляд, що міжнародного права просто не існує. Ніхто не хоче, щоб Україна ставала пороховою бочкою, де Крим і Донбас – бікфордів шнур", - сказав Зеленський.

Президент України назвав своїми головними завданнями завершення війни на Донбасі та повернення під контроль України окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також анексованого Росією Криму.

"Я розумію, що неможливо встановити мир військовим шляхом. Він матиме занадто високу ціну, у тисячі людських життів. Єдиний ключ до миру – це дипломатичний і санкційний тиск. Тому я прошу його зберегти. І дуже сподіваюся, що цьогорічне головування Франції у "Великій сімці" сприятиме цьому питанню", - сказав Зеленський.

Водночас президент України зазначив, що вести переговори щодо Донбасу із сепаратистами офіційний Київ не буде, а продовжуватиме перемовини у мінському форматі.

"Ми не готові до діалогу з сепаратистами. Ми готові діяти в мінському форматі. Ми готові в мінському форматі продовжувати відносини. Ми готові припинити вогонь", - зазначив Зеленський.

Зеленський і Макрон також розповіли, чи потрібно повертати Росію до ПАРЄ.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація