Зеленський телефоном переговорив із Меркель про Донбас та зустріч у "нормандському форматі"

Зеленський телефоном переговорив із Меркель про Донбас та зустріч у "нормандському форматі"

Фото: Associated Press

Дати переговорів лідерів чотирьох країн досі не визначили.

9 жовтня президент України Володимир Зеленський телефоном переговорив із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Основна тема - вирішення ситуації на Донбасі.

"Глава Української держави високо оцінив вагому підтримку з боку канцлера у досягненні миру в Україні, її послідовну позицію у питанні санкцій щодо Російської Федерації, а також практичну допомогу Німеччини в реалізації політики реформ. Ангела Меркель наголосила на незмінності позиції ФРН на підтримку України на шляху до встановлення миру на Донбасі. Вона заявила, що використає майбутні контакти з партнерами у "нормандському форматі" для досягнення домовленості щодо дати проведення саміту", - повідомила пресслужба глави держави.

Зеленський розповів Меркель про нинішню безпекову ситуацію на Донбасі. Також обговорили питання розведення сил поблизу Петрівського та Золотого, перебіг робіт з відновлення мосту поблизу Станиці Луганської.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Президент Зеленський у своєму зверненні пояснив дії щодо Донбасу

Президент Зеленський у своєму зверненні пояснив дії щодо Донбасу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація