Зеленський відвідав передову на Донбасі і привітав військових із Днем захисника

Президент з власної ініціативи вручив державні нагороди та годинники п’ятьом бійцям 92-ї бригади.

Президент України Володимир Зеленський у День захисника, що відзначається 14 жовтня, здійснив робочу поїздку на Донеччину.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

"День відважних, безстрашних і непереможних воїнів, чоловіків та жінок з усіх куточків нашої незалежної України, справжніх національних героїв, які щодня боронять нашу Батьківщину, захищають її незалежність та суверенітет. Сьогодні я не хочу говорити багато. Бо, власне, єдине, що сьогодні повинен сказати і президент, і кожен українець – це просто дякую! За вашу відвагу і доблесть. За характер, за дух, за волю, за витримку. За мирний сон в українських містах і селах. За те, що тримаєте небо", - заявив він, виступаючи перед бійцями.

За словами Зеленського, до початку війни на Донбасі 2014 року українці помилково почувались у безпеці.

"Таке явище, як війна, здавалося нам чимось дуже далеким. Чимось із книжок і кінофільмів. Давнім спогадом із розповідей наших дідусів і прадідів. У цей час держава або мало, або зовсім не піклувалася про власне військо. Ми чули новини про збройні конфлікти у світі, проте були впевнені: нас це ніколи не торкнеться. На жаль, за усвідомлення масштабів катастрофи від цієї недалекоглядності наша держава сплатила втратою життів тисяч людей та контролю над частиною території. Анексований Крим та початок війни на Донбасі. Стрічки жахливих новин з кількістю жертв, обстрілів, захоплених населених пунктів – це все була справді шокова терапія, немов дві тисячі вольт пропустили тілом нашої рідної країни", – наголосив президент.

Водночас глава держави зауважив, що такі події для будь-якої країни є історичними та визначальними.

"Такі моменти є моментами істини. Коли у цілого народу є тільки два шляхи. Перший – здатись і назавжди зникнути з лиця землі. Або народитися вдруге. Всупереч усьому. На зло всім ворогам. Підвестися на ноги, обтрусити пил, посміхнутись і сказати: "Ні, не дочекаєтесь". Ми обрали саме цей шлях. Сьогодні ми набагато сильніші. Юні хлопці та дівчата, які ще вчора пішли захищати Неньку без бронежилетів та в кросівках, сьогодні – змужнілі, загартовані та вправні лицарі, що стоять на сторожі національної безпеки України. Наша Конституція каже, що Україна незалежна, суверенна, унітарна й демократична держава. І якщо хтось не згоден з цими словами й хоче цьому заперечити, то йому доведеться мати справу з вами – з нашими захисниками", – резюмував він.

Як зазначається, під час поїздки Зеленський ознайомився з ситуацією на лінії зіткнення в зоні проведення Операції об'єднаних сил, а також з умовами несення служби та проживання українських військових на передовій.

"З власної ініціативи, без подання Міністерства оборони України, президент вручив державні нагороди та годинники п’ятьом бійцям 92-ї окремої механізованої бригади оперативного командування "Схід" Сухопутних військ Збройних сил України", - додали в Офісі президента.

Окрім цього Зеленський вшанував пам’ять Героя України, заступника командира батальйону 72-ї окремої механізованої бригади Андрія Кизила, поклавши квіти до пам’ятника захисникам Авдіївки у Донецькій області з портретом загиблого воїна, який був відкритий 19 вересня 2017 року за кількасот метрів від позицій противника.

Нагадаємо, вранці 14 жовтня Зеленський із дружиною у центрі Києва вшанували пам’ять загиблих захисників України. Президент та перша леді поклали квіти, а також встановили лампадки біля Стіни полеглих за єдність України й ушанували хвилиною мовчання їхню пам’ять.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація