Зеленський заборонив перевіряти ФОПи наступні два роки і підписав закон про касові апарати й кешбек

Зеленський заборонив перевіряти ФОПи наступні два роки і підписав закон про касові апарати й кешбек

Фото: УНІАН

Президент підписав документи, які мають захистити бізнес від недобросовісної конкуренції та вивести розрахунки з тіні.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців", спрямований на покращення умов для розвитку підприємництва, здійснення фізичними особами підприємницької діяльності.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

"Має бути підготовлено законопроєкт стосовно запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) щодо дотримання ними порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій та пом’якшення відповідальності цих осіб за порушення ними встановленого порядку подання до органів контролю звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій", - йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, Кабмін має забезпечити створення Координаційної ради з питань розвитку мікро- та малого підприємництва із залученням до її роботи представників громадських організацій, що представляють інтереси малого бізнесу. За два тижні ця рада має внести на розгляд парламенту законопроєкти про спрощення умов ведення бізнесу ФОПів.

Як зазначається, також мають бути вжиті необхідні заходи для забезпечення прозорих і необтяжливих процедур реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів та надання послуг через Інтернет.

"Від 1 січня 2020 року має бути забезпечена можливість тестування платниками податків під час здійснення розрахункових операцій безкоштовного програмного рішення для використання такими платниками програмних реєстраторів розрахункових операцій", - додали у президента.

Які зміни можуть запровадити для оподаткування ФОП, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Окрім цього Зеленський підписав закони про обов’язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу, а також механізм "кешбеку".

"Вони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, "сірого" товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями. Реалізація положень документів сприятиме підвищенню загального рівня податкової культури та захисту споживачів за рахунок поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативи класичним РРО", - пояснили у пресслужбі глави держави.

Зокрема, згідно з документами, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення.

Своєю чергою Державна податкова служба повинна забезпечити програмним рішенням для використання суб'єктом господарювання програмного РРО безкоштовно, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через електронний кабінет.

"Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, законами пропонується запровадити від 1 жовтня 2020 року так званий механізм кешбеку, що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою. Від 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, який може відноситися до II групи платників єдиного податку", - резюмували в ОП.

Нагадаємо, раніше Національний банк України запропонував заборонити використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців для здійснення операцій, які пов'язані з особистими потребами. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація