Житло нардепів: як політики розпорядилися безкоштовними квартирами від держави

Житло нардепів: як політики розпорядилися безкоштовними квартирами від держави

Фото: УНІАН

Скільки отримано таких осель – не знають навіть у самій Верховній Раді.

В апараті Верховної Ради не знають, скільки народних депутатів отримали від держави безкоштовні квартири, і просять час для перевірки архівів за 25 років роботи українського парламенту. Більшість із народних обранців житло у столиці вигідно продали або ж заселили туди родичів чи квартирантів, а самі перебралися у маєтки під Києвом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Так зробив і Сергій Соболєв, який оселився в селі Нові Безрадичі. В робочий день він відпочиває вдома та при появі журналістів каже, що збирався за 10 хвилин виїздити до міста. Соратник Тимошенко зізнається, що своє житлове питання вирішив завдяки 3-кімнатній квартирі, яку отримав від держави. 13 років тому він її вигідно продав за 89 тисяч доларів. І лише за 3 тисячі придбав ділянку землі, на котрій розпочав будівництво, в яке вклав решту коштів. Тепер Соболєв живее разом із батьком, дружиною та дітьми. Його старша донька звела маєток навпроти. На окремій ділянці депутат облаштував спортивний майданчик.

Житло для народного обранця: як екс-нардепи роками приватизовували державні квартири

Житло для народного обранця: як екс-нардепи роками приватизовували державні квартири

Депутатська багатоповерхівка на Печерську, де мав би жити Соболєв, пережила не одну схему приватизації виділеного житла та продажу його. Із перших пожильців там лишилося менше половини. Таких будинків чимало по всьому Києву. Від квартир або грошей на них від держави ніхто не депутатів не відмовлявся. Екс-регіонал Тарас Чорновіл пояснює, що всі діяли за законом. Житло від держави він отримав 12 років тому, але, на відміну від багатьох колег, живе в ньому й досі. "Тебе весь час підштовхують, кажуть, що ти ідіот, чому ти не береш? Викликали помічників, дали їм пакет і примусили. Мені сказали: у нас не передбачено грошей на утримання службового житла. Отримав тут однокімнатну квартиру", - переконує політик.

По сусідству має квартиру старший брат екс-президента Петро Ющенко. Однак вона вже зо три роки стоїть порожня. Власник має ще мінімум дві квартири біля Хрещатика та хату в селі Нові Безрадичі. Братам Ющенкам, кажуть місцеві жителі, там належить кілька обійсть.

Не гребували безкоштовним житлом навіть мільйонери. Лев Миримський, якого вже давно називають найбагатшою людиною Криму, за чотири скликання отримав дві квартири у спальному районі Києва. Консьєрж каже, що це житло здається в оренду. Люди, котрі там живуть, запевняють, що не є родичами Миримського. У сусіда, теж заможного нардепа кількох скликань Миколи Рудьковського, квартирантів поки що немає. Екс-соціаліст живе котеджному містечку "Золоті ворота", де заборонено відео зйомку. Офіційно власник маєтку – батько Рудьковського.

А от колишній головний комуніст країни свої володіння на майже 2 га землі записав на тещу. У село Березівка він переїхав із другою дружиною. Від держави отримав 3-кімнатну квартиру в одному з найелітніших мікрорайонів Києва, неподалік ЦВК. Говорити про власну нерухомість із пресою він не хоче. Депутатка Олександра Кужель підтверджує, що Симоненко був її сусідом. Вони 20 років тому отримали квартири на одному поверсі. "Очевидно, продав. Він не зробив ремонт. Потім стало зрозуміло, чому, бо він планував іншу сім'ю", - каже політик.

Привілею отримувати назавжди безкоштовне житло депутати позбулися чотири роки тому. Останні квартири парламентарям роздавали без права на приватизацію. Але 9 депутатів звільняти їх досі не хочуть і судяться з державою. Оскільки це дуже вигідно – жодної копійки проживання в них не вартує. Навіть комунальні послуги оплачує Верховна Рада. В її апараті визнають, що квартирні справи екс-обранців можуть затягнутись ще років на два, хоча вони безперспективні. Бо задарма житло вже ніхто не отримає. Натомість у парламенті з'явилася нова європейська мрія: дім на 450 квартир, за кількістю депутатів, біля ВР. Туди хочуть заселяти народних обранців лише на період скликання.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація