Жодних прямих загроз для безвізу немає - Клімкін

Жодних прямих загроз для безвізу немає - Клімкін

Фото: ТСН.ua

Питання про припинення відповідної угоди постало після скандалу навколо антикорупційних органів.

За півроку дії безвізу 61 українця не пустили на територію країн Шенгенської угоди: вони мали або проблеми з документами, або кримінальне минуле на території країн Євросоюзу.

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у ефірі "Сніданку з 1+1".

За його словами, загалом вже близько 400 тисяч українців скористалися безвізом.

"Ніяких прямих загроз для цього (безвізу, - ред) нема. Ніхто безвіз завтра-післязавтра в українців не відбере. Але те, що обіцяли (європейським партнерам, - ред.) - потрібно виконувати. Я пам'ятаю, як ми робили безвізовий план. І створення антикорупційних органів було частиною цього плану. Але якщо ми виконали цей план, значить, воно функціонує", - зауважив міністр.

Він наголосив, що є питання до завершення всієї антикорупційної системи, зокрема, до створення Антикорупційного суду.

"Зараз вона недовершена", - констатував Клімкін.

Міністр зауважив, що реакція представників ЄС на проблему з антикорупційними органами в Україні є "дзвіночком", але "для безвізу насьогодні загроз немає".

Нагадаємо, раніше в Брюсселі заявили, що дії ГПУ зі зриву спецоперації НАБУ підривають віру суспільства в ефективну боротьбу з корупцією. В ЄС наголосили, що українська влада має активізувати зусилля і забезпечити незалежність та ефективність антикорупційних інститутів. Як відомо, це було однією з умов введеня безвізового режиму.

Скандал навколо антикорупційних органів розгорівся після того, як Служба безпеки України затримала агента НАБУ Сергія Титенкова під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. У НАБУ заявили про зрив спецоперації за участю агента під прикриттям. Згодом обшуки провели у агента "Катерини", яка стала відома завдяки "бурштиновій справі", фігурантами якої є депутати Розенблат і Поляков. Жінка консультувала агента Титенкова, бо вже мала досвід роботи під прикриттям.

Повʼязані теми:

Наступна публікація