Жодної федералізації, контроль над кордоном і вибори за законами України. Пристайко підбив підсумки "нормандської зустрічі"

Жодної федералізації, контроль над кордоном і вибори за законами України. Пристайко підбив підсумки "нормандської зустрічі"

Фото: УНІАН

Міністр закордонних справ назвав незмінні позиції української влади.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко прокоментував підсумки саміту лідерів "нормандської четвірки", запевнивши, що позиції української влади незмінні.

Про це він заявив на своїй сторінці у Twitter.

"Подальше розведення військ ще на трьох ділянках. Робота над імплементацією "формули Штайнмаєра". Жодної федералізації. Україна - унітарна країна. Донбас і Крим - це Україна. Місцеві вибори лише за українським законодавством та згідно з високими стандартами ОБСЄ. Наша позиція щодо контролю над кордоном незмінна. Поступово рухатимемося в цей бік. Наступна зустріч - за 4 місяці", - написав міністр.

Також він підтвердив, що сторони домовилися про повне безстрокове припинення вогню до кінця 2019 року.

"Контроль Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ із розширеним мандатом. Очікуємо її роботи 24/7", - додав він.

Окремо Пристайко уточнив умови взаємного звільнення утримуваних осіб "всіх встановлених на всіх встановлених" до 31 грудня.

"План - завершити якнайшвидше за принципом "всіх на всіх". Для цього домовились про допуск Червоного хреста та інших гуманітарних організацій", - розповів очільник МЗС України.

Під час "нормандського саміту" домовилися про вибори в ОРДЛО, обмін полоненими та розведення військ

Під час "нормандського саміту" домовилися про вибори в ОРДЛО, обмін полоненими та розведення військ

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі "всіх на всіх", але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація