Журналіст опублікував лист, яким учасники ТКГ підтвердили свою згоду з "формулою Штайнмаєра"

Журналіст опублікував лист, яким учасники ТКГ підтвердили свою згоду з "формулою Штайнмаєра"

Листи зі згодою на "формулу Штайнмаєра" були написані на ім'я представника ОБСЄ Сайдіка. / Фото: БЕЛТА

Документ з української сторони підписав Леонід Кучма.

Головний редактор Радіо НВ Валерій Калниш опублікував документ, який підписали учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі на засіданні у Мінську 1 жовтня.

Це лист на ім'я посередника на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі від ОБСЄ Мартіна Сайдіка. У ньому учасники ТКГ погоджуються з імплементацією так званої "формули Штайнмаєра".

Калниш опублікував лист на ім'я Сайдіка від української сторони, підписаний представником України в ТКГ Леонідом Кучмою. Такі ж листи з таким самим текстом підписали представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР", а також представник РФ Борис Гризлов і сам посередник від ОБСЄ.

"Власне, про це і казав Сайдік, коли повідомляв на пресконференції про якісь листи. Тобто, кожна із сторін в ТКГ надіслала свій, узгоджений з усіма сторонами текст на ім'я Сайдіка, при цьому немає підписів усіх учасників під одним документом", – написав Калниш у Facebook.

Те, що було підписано 1 жовтня 2019 р. в Мінську. "Формула Штайнмайера". Точно такі ж копії підписали Мартін Сайдик,...

Опубліковано Валерієм Калнишем Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Раніше документ з подібним текстом, але без шапки і першого абзацу, як у листі, опублікував колишній представник України в політичній підгрупі ТКГ Роман Безсмертний. Ще до оголошення результатів засідання він написав, що "цей папірець готується від імені ТКГ в Мінську для глав держав Нормандського формату і подається, як так звана "формула Штайнмаєра". Безсмертний закликав не підписувати цей документ.

Нагадаємо, посередник на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі від ОБСЄ Мартін Сайдік заявив, що всі сторони переговорів у Мінську щодо Донбасу - Україна, Росія, ОБСЄ і представники бойовиків на Донбасі - погодили "формулу Штайнмаєра".

"Члени ТКГ і представники ОРДЛО листами на мою адресу підтвердили узгодження "формули Штайнмаєра", – сказав Сайдік.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 жовтня у Києві відбулися дві акції протесту. Обидві мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра"

Українська делегація погодила "формулу Штайнмайера" під час зустрічі контактної групи у Мінську

Українська делегація погодила "формулу Штайнмайера" під час зустрічі контактної групи у Мінську

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація