Журналісти спробували дізнатися правду про презенти для перших чиновників країни

Журналісти спробували дізнатися правду про презенти для перших чиновників країни

Журналісти спробували дізнатися, які подарунки отримують перші чиновники країни

В публічні експозиції передають лише некоштовні подарунки.

Журналісти програми "Гроші" дізналися, які подарунки за рік при владі отримали перші чиновники оновленої України. 

Під час однієї з останніх поїздок спікер Верховної Ради Володимир Гройсман отримав у подарунок закарпатські "сльози сепаратиста", а президента Петра Порошенка привітали гільзою з гербом. 

Навіть неозброєне око помітить, що ці презенти навряд чи коштують 500 грн, до них немає жодних питань, але все, що дорожче, згідно із українським законом, чиновники мусять віддати. Журналісти "Грошей" спробували дізнатися, що коштовного лишиться державі від її нинішніх очільників. 

У Музеї історії урядів України обережно розставлені подарунки. Така обережність не просто так, це офіційна виставка подарунків прем'єр-міністрів держави, де має бути все, що отримали прем'єрські руки. 

Але експонатів там не так багато: чи то дарувальники значно збідніли, чи на політичному Олімпі досі не прийнято передаровувати державі справді дорогі речі. 

Книги від Барака Обами, скляний куб із зображенням Рейхстагу, цукорниця, портрет Шевченка, приперта до стіни картина невідомого автора від керівництва Молдови. Це все тягне хіба на історичні раритети. Вирізняється з експозиції хіба що "золотий ключик", який Азаров отримав від ліванського бізнесмена Лао. 

Проте працівники музею пояснили, чому на офіційній виставці око не сліплять коштовності: достатньо подарувати дорогу дрібничку за кілька хвилин по шостій, і це вже не офіціний, а приватний подарунок. 

На одному з верхніх поверхів Національної бібліотеки України розкинулися скарби всіх президентів. Скільки в колекції презентів Порошенка навіть директор фонду не береться стверджувати. Але, як і в прем'єрському музеї, в експозиції немає ні діамантів, ні золота.

Що прийнято дарувати очільникам держави

Що прийнято дарувати очільникам держави

Тож, журналісти дізналися, що з останніх подарунків - сувенірний подарунок Петру Олексійовичу, який являє собою пазл частин України, карти України, і символічну голку, якою президент має ці частини поєднати.

Крім того, в експозиції є фото одних із перших переселенців до Канади, декоративне панно від посла Республіки Корея та Меморіал невідомого солдата. 

Тож, публічні виставки так і залишаються, на кшталт ширми, дійсно коштовних речей там не помітиш. Журналісти програми "Гроші" понад місяць намагалися достукатися і до очільників усіх вертикалей української влади, щоб їм показали, які подарунки високі мужі тримають у робочих кабінетах та комірчинах за ними. У прес-службах навіть не заперечують, що презенти є, немало, більшість так і припадає пилом у коробках, але 15 хвилин, щоб їх показати, не знайшли в жодному відомстві. 

Нагадаємо, що раніше депутатам Ради майже втричі підвищили зарплату.

Повʼязані теми:

Наступна публікація