Зі сварками та гострими питаннями: як Рада знімала недоторканність із Онищенка

Зі сварками та гострими питаннями: як Рада знімала недоторканність із Онищенка

Фото: УНІАН

Політик на момент засідання ВР уже виїхав за межі України.

Верховна Рада більшістю голосів дала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка. Проти були колишні регіонали з "Опозиційного блоку", групи "Відродження" та "Воля народу", йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Можливо, якогось іншого дня народний депутат у блузі в конях, як на Тетяні Чорновол, у стінах парламенту виглядав би недоречно. Але не сьогодні. Депутату-мільйонеру, любителю конкуру, газових схем та топ-моделей Олександру Онищенку – уся увага. Вітальний плакат у президії. Іменний кухоль, який міг би знадобитися йому в тюрмі. Голова національного антикорупційного бюро, антикорупційний і генеральний прокурори – особисто. "Чи присутній у залі Онищенко Олександр Романович?", - питає голова ВР Андрій Парубій. Фігуранта справи немає.

"Схеми Онищенка-Кадирова були надзвичайно грубі, масштабні. Він корумпував величезну кількість посадовців і політиків за ті гроші, які не були перераховані у державний бюджет", - твердить депутат від "Народного Фронту" Тетяна Чорновол. За підрахунками слідства, у кишенях Онищенка лише за два останні роки осіло понад 1,6 млрд гривень. Простенька схема, як через підконтрольні йому фірми та фіктивні біржі продавався газ державного підприємства "Укргазвидобування", вміщується на стандартному аркуші А4. Доповідь генпрокурора депутати слухають у піввуха, не припиняючи розмов. "Шановні колеги, я вам не заважаю? Оголошенням про вкрадений мільярд і шістсот мільйонів я нікого не відволікаю?", - змушений був перервати свій виступ Юрій Луценко.

Верховна Рада дала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності Онищенка

Верховна Рада дала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності Онищенка

Про те, як працюють газові схеми, депутати й без того знають чимало. "А хто дозволяв такі операції на рівні держави? Бо газова сфера завжди в керівництві керівництва держави. Хто дозволяв такі операції на рівні податкової служби? Бо податкова не могла не бачити подібних операцій. І хто дозволяв такі операції на рівні правоохоронних органів?", - ставить питання представник "Самопомочі" Єгор Соболєв.

Депутати у залі пересварилися, обговорюючи, чия фракція більше причетна до газових махінацій Онищенка. "Ви не хочете, пане Лещенко, назвати всіх співзасновників цих фірм? Називайте тих, хто з вашої фракції! І далі ми подивимося, як це піде, як ці люди будуть притягатися до відповідальності", - заявив депутат від "Батьківщини" Сергій Соболєв. "Не я, а лідер вашої фракції сказав, принижуючи на всю країну НАБУ, що це фейк. Лідер вашої фракції намагався дискредитувати орган, який ми створювали для боротьби із високопосадовою корупцією", - відповів на це представник БПП Сергій Лещенко. "Є хоч один депутат з БПП, який заперечить те, що Онищенко любив хизуватись, що Порошенко звонить Онищенку частіше, ніж Онищенко звонить Порошенку? Чи є хоч одна людина в залі, яка заперечить, що Онищенко не вилазив з приймальні Порошенка?", - твердив представник Радикальної партії Андрій Лозовий.

Генпрокурор обіцяє: усе ще попереду – нові факти та подання. "А ті, хто не голосують, вони мають тільки дві причини: або солідарність із корупційними діяннями пана Онищенка, або пряме кормління із рук газової мафії", - вважає Луценко. Не голосують колишні регіонали, а нині представники "Опоблоку", груп "Воля народу" та "Відродження". "Скажіть мені, як бізнесмен може створити групу і розкрадати два роки кошти без державних діячів? Але ми не бачимо сьогодні в арештах жодного державного діяча. Ціла державна вертикаль ставила підписи, засвідчуючи звіти, які здавав Онищенко. Два роки це не було кримінальним злочином, а сьогодні стало", - каже лідер групи "Воля народу" Ярослав Москаленко.

Але й без них голосів достатньо. Правоохоронці шукатимуть Онищенка. Генпрокурор сподівається, будь-яка країна, пов'язана договором екстрадиції з Україною, видасть розшукуваного. Також політикам доведеться дивитися Олімпіаду – Онищенко збирався у серпні представляти країну у змаганнях з кінного спорту у Ріо-де-Жанейро. "Як тільки 1+1 покаже його в Бразилії, ми обов'язково звернемо на це увагу", - пообіцяв Луценко. Щоправда, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов уже запевнив, що Онищенко не має шансів виступити у складі української збірної, бо замість цього мусить спілкуватися зі слідчими. І дозволу представляти країну на Іграх йому ніхто не дасть.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація