"Зло повинно бути покаране". Порошенко візьме участь у засіданні щодо держзради Януковича

"Зло повинно бути покаране". Порошенко візьме участь у засіданні щодо держзради Януковича

Фото: Сайт президента України

Президент вперше в історії України братиме участь у судовому засіданні.

Президент України Петро Порошенко вирішив взяти участь у судовому засіданні у справі про державну зраду колишнього глави держави Віктора Януковича

Про це він заявив під час церемонії відкриття виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям "Переведи мене через Майдан".

"Зло повинно бути покаране. Це тому, вперше в українській історії, я ухвалив рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли Президент це особисто робить, але це справа кожного з нас. Я наголошую, злочини проти Майдану не мають терміну давності, а злочинці переступили ту межу, за якою настає прокляття, і те прокляття, говорячи словами Мирослава Поповича, "сильніше, ніж суди і сильніше, ніж тюрми". І від нього ніде не заховаєшся, навіть у Росії", - наголосив глава держави.

За словами Порошенка, він поділяє незадоволення суспільства темпами розслідування і швидкістю судових процесів.

"За чотири роки вони мали зробити більше. В той же час, добре усвідомлюю масштаб злочину, рівно як і необхідність юридично бездоганної доказової бази та неухильного дотримання всіх процесуальних норм. Конституція забороняє мені, як Президенту, втручатися у слідство, яке вже чотири роки координує цілеспрямовано створений Департамент спеціальних розслідувань. Він несе усю повноту відповідальності за ефективність цієї роботи. Я можу лише попросити Юрія Віталійовича (генпрокурора Луценка - прим.ред.) проаналізувати, чим ще ми організаційно можемо допомогти Департаменту, щоб його керівництву не було жодних підстав твердити, що нібито йому сприяють недостатньо", - додав він, закликавши главу ГПУ проінформувати про майже 3,5 тисячі епізодів, понад 100 кримінальних проваджень і десятки судових процесів.

Окрім цього Порошенко звернувся до одного з авторів виставки, на якій буде представлено експозицію його робіт з Майдану, фотографа Олександра Тимошенка і подякував за передані до Генпрокуратури понад 2000 фотографій та відео, щоб допомогти слідству.

Нагадаємо, 15 лютого в Оболонському суді Києва у справі щодо державної зради колишнього президента України Віктора Януковича майже п’ять годин свідчив нинішній секретар РНБО Олександр Турчинов.

Зокрема, Турчинов розповів про те, що чекало б на Януковича, якби той лишився в Україні; що Росія 2014 року планувала вторгнення до України з материка; розкрив, коли і з чого саме почалася прихована окупація Криму; звинуватив у брехні на суді екс-командувача ЗСУ, а також розповів, чому під час анексії Криму сам збрехав про наявність в України сильної армії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація