Зменшення фінансування партій та перезапуск НАЗК. Рада ухвалила антикорупційний закон Зеленського

Зменшення фінансування партій та перезапуск НАЗК. Рада ухвалила антикорупційний закон Зеленського

Фото: УНІАН

Обов'язкове е-декларування запроваджене для керівництва Офісу президента

Верховна Рада України на засіданні 2 жовтня в цілому підтримала законопроєкт, який передбачає зміну форми управління Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК), обов'язкове е-декларування для керівництва Офісу президента і скорочення державного фінансування політичних партій.

Проєкт закону №1029 підтримали 237 народних депутатів. Загалом до тексту документу подали 131 правку. Жодну з них не підтримали.

Щодо самої суті закону, то його автор Володимир Зеленський запропонував поширити дію закону про запобігання корупції в частині е-декларування на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби згідно з законом про державну службу й на помічників суддів. При цьому з переліку приберуть громадських активістів-антикорупціонерів, е-декларування для яких раніше вже було скасовано рішенням Конституційного суду.

Окрім цього, ухвалений закон передбачає реформування НАЗК. Тепер замість п'ятьох керівників, там буде лише голова, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. Таким чином, форма управління НАЗК зміниться з колегіальної на одноосібну.

У законопроєкті прописано вимоги та обмеження для претендентів на посаду голови Нацагентства. Його призначатимуть на чотири роки, та сама людина не зможе обіймати посаду двічі поспіль, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності.

Глава Агентства зможе призначити собі трьох заступників. За його рішенням може бути створено щонайбільше шість територіальних органів НАЗК, територія діяльності яких може не збігатися з адміністративно-територіальним поділом.

Оклад голови НАЗК становитиме 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних громадян, його заступників – 30 мінімумів, а керівників територіальних управлінь – 25. Передбачено також надбавки та премії. Зараз заробітна плата члена агентства становить 19,5 прожиткового мінімуму, а глави органу – пропорційно окладу члена НАЗК з коефіцієнтом 1,3.

Через 45 днів після набрання чинності закону достроково припинять повноваження члени НАЗК, керівники апарату, члени громадської ради при Агентстві. Упродовж цих 45 днів Кабмін повинен буде провести конкурс для призначення нового глави НАЗК, а протягом двох місяців забезпечити формування громадської ради при органі. Крім того, Кабмін матиме визначити склад комісії з аудиту ефективності НАЗК не пізніше ніж через два роки від дня призначення голови агентства.

Також цим законопроєктом скорочення щорічного державного фінансування партій з 0,02% до 0,01% розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів. Держфінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали щонайменше 5% голосів у багатомандатному виборчому окрузі. Нині фінансування отримують партії, що подолали 2-відсотковий поріг.

Нагадаємо, президент вніс проєкт закону 29 серпня і визначив його як невідкладний. Після цього 11 вересня 283 депутати підтримали його в першому читанні.

Голова НАЗК Мангул єдиний, хто не відвідав засідання Нацради з антикорупційної політики

Голова НАЗК Мангул єдиний, хто не відвідав засідання Нацради з антикорупційної політики

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація