Саміту ЄС з Росією не буде: лідери Євросоюзу відкинули пропозицію Меркель зустрітися з Путіним

Саміту ЄС з Росією не буде: лідери Євросоюзу відкинули пропозицію Меркель зустрітися з Путіним

Ангела Меркель / Фото: Associated Press

Низка країн Східної Європи була готова накласти вето, якби ініціатива про саміт ЄС із Росією увійшла б в підсумкове комюніке.

Лідери країн Євросоюзу не змогли домовитись про спільний саміт з президентом Росії Володимиром Путіним, до якого заликала канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон.

Про це повідомила Ангела Меркель після першого дня перемовин у Брюсселі 25 червня, передає Reuters.

"Це була дуже ґрунтовна і непроста дискусія. Ми ще раз визначилися, на яких умовах ми готові працювати та більш тісно взаємодіяти з Росією. Сьогодні угоди про термінове проведення зустрічі досягнуто не було", — заявила Меркель.

Ініціатива про спільний з Путіним саміт ЄС не увійшла в підсумкове комюніке через заяви низки країн Східної Європи про те, що вони готові накласти вето на цей документ. Про це інформує Bloomberg з посиланням на дипломатичні джерела.

Як заявила журналістам Меркель, вона очікувала від лідерів країн ЄС "більше сміливого кроку".

"Будуть розроблені формати та умови для переговорів з Росією. Але не на рівні лідерів", — зазначила вона. Один з компромісів, який був запропонований, — зустріч глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляйен і глави Євроради Шарль Мішеля з російським лідером, повідомляють ЗМІ.

Нагадаємо:

  • Меркель виступила з пропозицією запросити президента РФ Володимира Путіна на зустріч з лідерами країн ЄС. Також вона закликала ЄС створити формат для перемовин з Путіним. Іншого способу вирішити конфлікти канцлерка не бачить.
  • Президент Франції Еммануель Макрон підтримав пропозицію Меркель і заявив, що країнам-членам ЄС необхідний діалог з Росією. За його словами, такий діалог має бути "вимогливим" і потрібен він для "стабільності європейського континенту".
  • Водночас премʼєр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте засудила наміри деяких європейських лідерів запросити президента Росії Володимира Путіна на саміт лідерів країн-членів ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація