ЗМІ опублікували проект таємничого закону про реінтеграцію Донбасу

ЗМІ опублікували проект таємничого закону про реінтеграцію Донбасу

Фото: УНІАН

Документ регулює державну політику щодо ОРДЛО. 

У Мережі з'явився проект закону про реінтеграцію Донбасу, який визнає окремі райони Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими Російською Федерацією. Опублікував його сайт РБК-Україна. 

У тексті вказується, що тимчасово окупованою територією визнається "сухопутна територія, в межах якої формування збройних сил РФ і незаконні формування, створені за участю РФ і керовані нею, а також окупаційна адміністрація РФ встановили і реалізують свою владу".

Також документом тимчасово окупованими визнаються зовнішні та внутрішні морські води та повітряний простір над вказаними вище територіями.

Проект закону визначає незаконною діяльність будь-яких органів і посадових осіб, не передбачених Конституцією і законами України, та створених, призначених або обраних незаконним способом.

Законопроектом встановлюється і державна політика щодо окупованих територій. Її метою вказано відновлення державного суверенітету України на цих територіях, їхнє звільнення та відновлення в їхніх межах конституційного ладу, а також захист прав і свобод громадян України, постраждалих від російської агресії.

Документом забезпечується пріоритетність виконання Мінських домовленостей.

"Президент України в період дії цього закону може приймати рішення про використання ЗСУ та інших законних військових формувань у Донецькій і Луганській областях для стримування та відсічі збройній агресії РФ, відновлення територіальної цілісності України, забезпечення охорони та оборони держкордону країни та лінії розмежування", - йдеться у законопроекті.

Як повідомлялося раніше, президент України Петро Порошенко розповів, що доручив розробити законопроект щодо реінтеграції Донбасу, який передбачатиме низку заходів із повернення окупованих територій України.

Гарант підкреслив, що ключовою позицією є реінтеграція цих територій. За його словами, у підготовці законопроекту беруть участь експерти, народні депутати. Крім того, законопроект базується на умовах, які закріплені у Мінських домовленостях.

Спікер ВР Андрій Парубій підкреслив, що законопроект про деокупацію окремих районів Донецької та Луганської областей дозволить використовувати всі військові підрозділи без обмеження демократичних процедур та визнає території ОРДЛО окупованими. Текст документа раніше не публікували. 

Гройсман розповів, що має робити Україна з окупованими територіями після їх повернення

Гройсман розповів, що має робити Україна з окупованими територіями після їх повернення

Повʼязані теми:

Наступна публікація