ЗМІ розповіли про зустріч у США Зеленського з бізнесменом, у якого заморозили "гроші Януковича". Богдан це спростував

ЗМІ розповіли про зустріч у США Зеленського з бізнесменом, у якого заморозили "гроші Януковича". Богдан це спростував

Фото: Facebook/Офіс президента України

Сем Кислін начебто був однією з ключових фігур, що зв'язали команду Трампа і Зеленського.

Під час візиту до США у вересні президент України Володимир Зеленський та керівник його Офісу Андрій Богдан ніби зустрічалися з бізнесменом Семом Кисліним, якого пов'язують із міжнародним криміналітетом. За часів президентства Порошенка в Україні в рамках антикорупційних розслідувань були заарештовані активи Кисліна, які назвали "грошима Януковича".

Про це пише видання The Insider, яке підготувало розслідування спільно з українською програмою антикорупційних розслідувань "Схеми". Сам Богдан у короткому коментарі ТСН інформацію про зустрічі спростував.

Візит Зеленського до США якраз співпав із найбільшим за останні роки політичним скандалом у Сполучених Штатах – можливістю імпічменту президенту Дональду Трампу. Ця історія тісно пов'язана з Україною. Трамп ніби намагався натиснути на офіційний Київ, аби там розпочали розслідування проти сина головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року в США – ексвіцепрезидента Джо Байдена. Сама справа стосується можливої корупції його сина Хантера Байдена, який певний час був членом ради директорів української компанії Burisma. Можливий тиск Трампа на Зеленського сприйняли як зловживання американським президентом повноваженнями в особистих цілях.

А ось однією з ключових фігур, що зв'язали команду Трампа і Зеленського, ніби був Сем Кислін - підприємець, який, як стверджують ЗМІ, тісно співпрацює з українською і російською організованою злочинністю. The Insider пише, що, встановлюючи мости між Трампом і Зеленським, Кислін використовував це в своїх цілях, щоб розправитися з експрезидентом України Петром Порошенком та повернути свої заарештовані в Україні в рамках антикорупційних розслідувань активи.

The Insider пише, що 25 вересня в районі готелю "Паркер" у Нью-Йорку відбулися дві зустрічі: одна - безпосередньо в готелі, інша - в сусідній будівлі, в ресторані "Російська чайна". У першій, офіційній, ніби взяв участь Зеленський і ще кілька десятків людей. Друга, неофіційна, відбулася в більш вузькому колі, і Зеленського на ній ніби представляв керівник Офісу президента Андрій Богдан. У місці проведення першої зустрічі ніби був присутній і Кислін. Чи був на самій зустрічі – невідомо. Водночас видання стверджує, що Кислін був присутній на переговорах із Богданом.

Один із можливих доказів Зеленського з Кисліним – фото. На ньому є президент України та багато людей. А ось обличчя Кисліна не видно. Видання посилається на два джерела, які стверджують, що чоловік у червоній жилетці ніби і є Кисліним.

Фото: theins.ru
Фото: theins.ru

Перша з двох зустрічей була відносно публічною. У ній взяли участь в числі інших представників єврейської діаспори США - голова Американського єврейського конгресу Джек Розен, голова Національної коаліції на підтримку євреїв Євразії Деніел Рубін, рабин-хасид Моше Котлярський, який є заступником голови освітнього підрозділу руху Хабад-Любавич та інші.

Друга зустріч ніби відбувалася вже у вузькому колі та в конспіративній обстановці. В учасників попросили не робити фотографій.

"Це була просто зустріч щодо бізнесу, з інвестицій зі США в Україну і, навпаки, інвестицій українців у нерухомість в США. Сем Кислін зводив людей, говорив, тобі треба поговорити з тим-то, а тобі з тим-то, мої пропозиції слід надсилати такій-то людині", - стверджує джерело The Insider.

У коментарі ТСН керівник Офісу президента Україні Андрій Богдан одним словом прокоментував описане в журналістському розслідуванні: "Фейк!".

Хто такий Кислін і як пов'язаний з оточенням та самим Трампом, а також Україною

Сем (Семен) Кислін – уродженець Одеси. Він є засновником Trans Commodities в США. ФБР пов'язує Кисліна з покійним Іваньковим (Япончиком) з Солнцевським організованим злочинним угрупуванням, а також братами Михайлом і Львом Чорними (Ізмайлівське ОЗУ). Дружби з братами Чорними Кислін не приховував і, навпаки, з гордістю розповідав про це в інтерв'ю російському НТВ.

Компанії Кисліна виступали коспонсором візи Антона Малевського, лідера Ізмаїльського ОЗУ, а також служили для прокачування грошей Михайлом Чорним (Чорний від 2009 до 2016 року перебував у розшуку Інтерполу).

Ім'я Кислін спливло на суді Михайла Чорного проти російського мільярдера Олега Дерипаски в Лондоні. Суд дійшов до висновку, що свій бізнес з торгівлі з Росією через Trans Commodities Кислін вів завдяки контактам Чорного, а не навпаки.

Племінника Кисліна - Арнольда Кисліна - також звинувачували в рейдерських захопленнях підприємств Ізмайлівським ОЗУ і хабарах російським чиновникам (позов у США проти нього з цими звинуваченнями подали підприємці Михайло Живіло і Джалол Хайдаров).

Сема Кисліна також називають соратником і донором ексмера Нью-Йорка Руді Джуліані, який нині є адвокатом президента США Дональда Трампа. Саме Джуліані ніби намагався організувати тиск на українську правоохоронну систему, щоб почати розслідування щодо сина Байдена.

1 жовтня стало відомо, що Конгрес США викликав повістками для надання свідчень американських громадян українського походження Сема Кисліна, Льва Парнаса та Ігоря Фрумана. Вважається, що торік вони влаштували зустрічі між Джуліані та високопоставленими українськими прокурорами, аби почати розслідування щодо сина Джо Байдена.

До цього часу не представлено жодних свідчень про те, що син Байдена замішаний у корупції, проте Трамп намагається використовувати це "розслідування" для боротьби зі своїм конкурентом на президентських виборах і під час телефонної розмови із Зеленським по суті позначив розслідування щодо Байдена як необхідну умову для поставки до України американської зброї (саме це зловживання повноваженнями для боротьби з політичним опонентом тепер стали підставою для початку процедури імпічменту в США).

У своєму інтерв'ю НТВ Кислін визнав, що саме він переконав Джуліані порадити Трампу розкрутити історію про корупцію в Україні (в інтерв'ю, втім, тема Байдена обходиться стороною, акцент робиться на Порошенку). Нагадаємо, в 1990-х Кислін був як безпосереднім донором кампанії експрокурора Джуліані на виборах мера Нью-Йорка, так і, що ще більш важливо, організатором його фандрайзингових заходів. Вигравши вибори, вдячний Джуліані призначив Кисліна членом ради корпорації економічного розвитку Нью-Йорка, заснованої мерією, яка розпоряджалася інвестиціями міста. Кислін отримав також титул почесного жителя Нью-Йорка. Нині Кислін представляється для простоти колишнім радником і другом Джуліані, а також другом Дональда Трампа. В інтерв'ю НТВ Кислін заявив, що неодноразово пригощав Трампа борщем. Він визнав, що знайомий з Трампом з кінця 1970-х, коли поставив у кредит Трампу телевізори для готелю.

Корислива мета Кисліна в розкручуванні цієї справи й допомоги Джуліані й Трампу – повернення своїх українських активів, стверджує джерело The Insider. Ці активи "заморозили" ще за президентства Порошенка - в рамках розшуку грошей експрезидента-втікача Віктора Януковича. 2014 році Кислін купив кіпрську компанію Opalcore Ltd за 8 млн доларів за дисконтом. На її рахунках в українських банках розміщувалися бонди-облігації, вартістю 20 млн доларів, вони перебували під арештом. Разом з відсотками набігло близько 23 млн доларів. Але грошей він не отримав - ці кошти були конфісковані за вироком Краматорського суду в справі Януковича. The Insider нагадує, що поки Порошенко був при владі, Кислін мовчав, а тепер, ніби налагодивши по лінії діаспори зв'язок із Зеленським, різко активізувався.

У серпні Кислін відвідав Україну, роздавав інтерв'ю, позиціонуючи себе як борця з корупцією.

На момент публікації розслідування Сем Кислін відмовився від коментарів. Його представник в Україні адвокат Дмитро Касьяненко повідомив The Insider: "Я передав йому (запитання), але він сказав, що ви все перекрутити". Отримати відповідь від пресслужби Зеленського The Insider також не вдалося, офіційний запит відправлено.

Телефонний скандал: як Україна почала асоціюватись з можливістю імпічменту Трампа

Телефонний скандал: як Україна почала асоціюватись з можливістю імпічменту Трампа

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація