ЗМІ звинуватили Пінчука у торгівлі з підсанкційним Іраном

Олігарх нібито постачав продукцію "Інтерпайп" до Ірану.

Українського бізнесмена і зятя екс-президента Леоніда Кучми Віктора Пінчука підозрюють у торгівлі з Іраном, який перебуває під міжнародними санкціями.

Про це пише "Обозреватель" із посиланням на власні джерела.

За даними видання, "у 2008 році ВАТ "Інтерпайп НТЗ" підписує з ТОВ "Інтерпайп Україна" цікавий договір, яким перше підприємство доручає другому продаж своєї продукції "нерезидентам України". При цьому в червні 2011 року "Інтерпайп Україна" укладає ще один контракт з INTERPIPE M. E. FZE. В договорі йдеться про купівлю тієї ж "колісної продукції", яку виготовляє підприємство "Інтерпайп НТЗ", а також луганський "Лугцентрокуз".

"Обозреватель" стверджує, що іранська компанія Ferrotec Steel LLP заплатила компанії зятя Кучми 205,5 тисяч доларів за поставлені в жовтні-листопаді 2011 року чорнові бандажі в кількості 500 штук (ціна за одиницю - 411 євро).

Крім того, у травні-червні 2012 року в Іран нібито прибувають ще 200 механічно оброблених коліс по 530 євро за штуку на загальну суму 106 тисяч євро. Покупцем, стверджує "Обозреватель," є Ferrotec Steel LLP.

У 2014 році, як пише "Обозреватель", фіксувалися "механічно оброблені колеса цільнокатані", що були відправлені "Інтерпайп Україна" - на 44 тисяч євро в травні. Ці ж колеса шістьма окремими накладними були відправлені морем у лютому 2014 року. Загальна вартість - 162 тисячі євро.

Насправді, згідно з документами "Обозревателя", Ferrotec Steel LLP була не покупцем, а вантажоотримувачем. Також незрозуміло, чи була закрита угода і відвантажений товар. З цими запитаннями ТСН.uа звернувся в "Інтерпайп", прес-служба якої пообіцяла надати офіційний коментар після відправлення письмового запиту.

Нагадаємо, що обмеження, введені США щодо залізничного і газового секторів промисловості Ірану, передбачають категоричну заборону на будь-які операції для іранської нафтохімічної промисловості вартістю понад один мільйон доларів.

Раніше видання Newsweek повідомило, що Пінчук заробив на операціях із продажу труб у травні 2012 року іранській стороні 1,8 млн дол. Цей факт, упевнене видання, може негативно вплинути на імідж кандидата в президенти США Гіларі Клінтон. Пінчук є другом її сім'ї та спонсором благодійного фонду Клінтон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація