Зняття недоторканності: у Раді зареєстрували законопроєкт про обшуки та затримання депутатів

Зняття недоторканності: у Раді зареєстрували законопроєкт про обшуки та затримання депутатів

Фото: УНІАН

Згідно з законопроєктом, для притягнення депутата до відповідальності не потрібна згода парламенту.

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про процедуру проведення обшуків та затримання депутатів.

Про це вони заявили під час брифінгу в парламенті, передає УНІАН.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко заявила, що цей законопроєкт "покликаний привести у відповідність усі інші законопроєкти із змінами до статті 80 Конституції України".

За її словами наступні кроки – внесення змін до законів, які регулювали ті чи інші аспекти недоторканності депутатів. Йдеться про зміни до Кримінального процесуального кодексу, закону про статус народного депутата та Регламенту Верховної Ради.

Своєю чергою заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура зауважив, що згідно з законопроєктом, для притягнення депутата до відповідальності не потрібна згода парламенту; а генпрокурор не повинен буде звертатися до парламенту.

Депутат додав, що, згідно із законопроєктом, генпрокурор на підставі заяви вносить інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський зауважив, що 1 січня 2020 року набувають чинності зміни до Конституції щодо зняття недоторканності депутатів, й таким чином парламент до цього терміну має ухвалити зареєстрований законопроект.

На питання журналістів, чим відрізняється цей законопроєкт від закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" (№1009), з якого перед голосуванням були вилучені зміни до закону про статус народного депутата, Качура повідомив, що питання депутатської недоторканності було вирішено виокремити в окремий законопроєкт.

Янченко наголосила, що питання недоторканності регулюється і КПК, і законом про статус депутата, і Регламентом ВР. "Тому для того, щоб зняти депутатську недоторканність остаточно, щоб уже не було розбіжностей в законодавстві, і всі закони України відповідали змінам до Конституції... ми вирішили розробити окремий законопроєкт, яким внести зміни не лише в КПК, а в усі три закони", - пояснила вона.

Качура також зауважив, що у зареєстрованому законопроєкті "за парламентську діяльність і за висловлювання народний депутат не несе жодної юридичної відповідальності". Монастирський додав, що, згідно з проектом закону, внесення інформації до ЄРДР здійснюватиме генпрокурор, розслідують справи щодо депутатів слідчі ДБР, а якщо виникатиме питання щодо повідомлення про підозру, то в такому випадку знову залучається генпрокурор. "Найбільш спірне питання - питання затримання народних депутатів. І ми говоримо про те, що тут бере участь не тільки генеральний прокурор, але і має винести відповідне рішення слідчий апеляційної інстанції. Тобто, обласного суду, фактично", - сказав Монастирський.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон, яким НАБУ і ДБР надано дозвіл на право самостійно здійснювати прослуховування. За закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" проголосували 330 народних депутатів. Раніше цю редакцію документа розкритикували в Центрі протидії корупції.

Чи змінить щось зняття недоторканності - інтерв'ю з депутатом Сергієм Соболєвим

Чи змінить щось зняття недоторканності - інтерв'ю з депутатом Сергієм Соболєвим

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація