Золоті і інкрустовані дорогоцінним камінням: які символи президенства отримає Зеленський

Золоті і інкрустовані дорогоцінним камінням: які символи президенства отримає Зеленський

Більшість атрибутів з’явилися 1999 року

За кілька хвилин розпочнеться урочисте засідання Верховної Ради, на якому Володимир Зеленський складе присягу і отримає символи влади. Це штандарт, знак президента України, президентська булава та гербова печатка. Більшість з них у переліку обов’язкових атрибутів з’явилися 1999 року, до другої інавгурації Леоніда Кучми.

До цього символ був лише один - штандарт. Це синій прапор із вишитим на ньому гербом. Завдяки спеціальній підкладці він має об’ємний вигляд. За такою ж технологією зроблені і прапори королеви Великої Британії, президентів США та Франції.

Знак президента України - його ще називають колар. Він складається з медальйона-підвіски, 6 фініфтевих медальйонів і 12 декоративних ланок. Вінчає колар ладанка, яка, за переказами, належала гетьману Івану Мазепі. Виготовлений знак президента з білого і жовтого золота 585 проби і важить майже 400 грамів. Під час інавгурації його надівають президенту на шию. Застібка не передбачена, щоб колар випадково не розстібнувся під власною вагою.

Президентська булава виготовлена зі срібла і покрита золотом. Руків’я прикрашене коштовним камінням, а верхівка, яка називається яблуко, інкрустована 64 смарагдами та гранатами. Завважки булава 750 грамів. До речі, в ній прихований тригранний стилет з булатної сталі. На стилеті позолотою написаний латиною девіз «Все повертається». Дістати стилет з булави можна, натиснувши секретну кнопку.

І останній президентський символ - це гербова печатка. На її виготовлення пішло півкіло срібла. У центрі малий державний герб України, а по колу напис - Президент України. До речі, цей символ президент використовує у повсякденній роботі для засвідчення підпису на грамотах, посвідченнях до почесних відзнак, а також на посланнях главам інших держав.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація