"Зради немає" і "домовилися домовлятися": як члени української делегації коментують переговори "нормандської четвірки"

"Зради немає" і "домовилися домовлятися": як члени української делегації коментують переговори "нормандської четвірки"

Фото: Associated Press

Українська сторона дуже обережно коментує те, що відбуваєтсья у Парижі.

Члени української делегації, яка перебуває у Парижі на зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки", запевняють, що перемовини минули добре, але дуже обережно коментують їхній перебіг.

"Робоча атмосфера, все добре. Президент Зеленський молодець, дуже жорстко і правильно тримає позицію. Зради немає", – сказав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Міністр зазначив, що розмова досі триває, після неї журналістам докладно про все розкажуть. "Поки що все йде дуже правильно з державницької позиції", – додав Аваков.

Речниця президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель зі свого боку заявила, що "переговори пройшли добре".  

"Незабаром буде опубліковано спільне комюніке. Лідери країн не будуть давати окремих пресконференцій", — сказала вона. При цьому Мендель не відповіла, чи обговорювалися під час зустрічі питання Криму та газу.

За словами виконавчого директор НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, у питанні щодо транзиту газу сторони "домовилися продовжувати домовлятися". Він додав, що про домовленості розкажуть президенти Володимир Зеленський і Володимир Путін. "З нашого боку ми просто викладали позиції сторін і на рівні господарюючих суб'єктів домовилися продовжувати домовлятися", - сказав Вітренко.

Чи стала Україна ближче до транзиту російського газу, керівник "Нафтогазу" не відповів.

"Я вважаю, що ми подивимося, коли з одного боку продовжаться двосторонні переговори, а з іншого – тристоронній формат з Єврокомісією, куди ми маємо повернутися. Після цього буде зрозуміло, чи буде угода", - пояснив Юрій Вітренко.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовили віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Раніше Володимир Зеленський назвав основні три питання, які будуть обговорюватися на саміті – звільнення полонених за принципом "всіх на всіх", розведення військ по всій лінії фронту, а також умови проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

ТСН.ua розповідає деталі кожного із цих пунктів та чого очікувати від переговорів нормандської четвірки щодо Донбасу.

Настрій робочий і спокійний: у Парижі Зеленський і Путін розпочали розмову віч-на-віч

Настрій робочий і спокійний: у Парижі Зеленський і Путін розпочали розмову віч-на-віч

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація