Зустріч Порошенка з Трампом: місія - випередити Путіна

Зустріч Порошенка з Трампом: місія - випередити Путіна

Фото: Reuters

Київ побоюється угоди між Москвою і Вашингтоном за його спиною.

В Україні покладають великі сподівання на зустріч президента країни Петра Порошенка з його американським колегою Дональдом Трампом.

Деталі майбутньої зустрічі, мабуть, відшліфовуватимуть до останньої хвилини. Інакше чому тоді адміністрація президента Петра Порошенка одразу не підтвердила його запланований візит у США? Про те, що Порошенко так несподівано швидко полетить на зустріч з президентом США Дональдом Трампом, ще минулого тижня повідомили українські ЗМІ.

Речник Порошенка Святослав Цеголко лише в понеділок, 19 червня, зазначив, що український президент вилетів до США із робочим візитом. Після перемоги Трампа на президентських виборах у США Київ наполегливо прагнув зустрічі з новим господарем Білого дому.

Передусім був важливим час зустрічі.

Порошенко хотів поговорити з Трампом перед зустріччю останнього з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб представити свою точку зору на конфлікт з Росією та заручитися підтримкою Вашингтона.

Лідери США та Росії планували вперше зустрітися на початку липня під час саміту Великої двадцятки (G-20) у Гамбурзі.

Поспіх України пов'язаний із заявами Трампа під час передвиборної кампанії. І хоча керівництво України публічно не визнало цього, було очевидно, що Київ побоюється угоди між Москвою і Вашингтоном за його спиною.

Петро Порошенко зустрінеться з Дональдом Трампом

Петро Порошенко зустрінеться з Дональдом Трампом

Трамп неодноразово давав приводи так думати, сиплячи компліментами на адресу Путіна і натякаючи на послаблення санкцій США проти Росії, запроваджених після анексії Криму та агресивних дій Москви на Сході України. Крім того, Трамп був готовий говорити про визнання Криму російським, або ж принаймні так інтерпретували багато ЗМІ його відповідь на запитання журналіста.

Пол Манафорт, екс-керівник передвиборного штабу Дональда Трампа і колишній радник екс-президента України Віктора Януковича, був змушений піти у відставку за кілька місяців до президентських виборів у США через обвинувачення в отриманні грошей з "чорної каси" Партії регіонів.

Чи вплинуло це негативно на ставлення Трампа до нинішнього керівництва України, достеменно не відомо.

Але відтоді, як зв'язки команди Трампа з Росією опинилися в центрі численних розслідувань, дружні до Росії нотки в повідомленнях з Вашингтона з'являються значно рідше. Лише за кілька днів до візиту Порошенка до Вашингтона американський Сенат підтримав запровадження нових санкцій проти Москви.

Це явно зніме в Порошенка зайву напруженість перед першою зустріччю з Трампом. Глави української та американської держав - обидва колишні бізнесмени та мільярдери, ще досі ніколи не зустрічалися особисто.

Після перемоги Трампа на виборах президента США восени 2016 року між українською владою на адміністрацією нового господаря Білого дому відбулося лише два прямих контакти. В середині лютого Порошенко зустрівся з віце-президентом США Майком Пенсом на полях Мюнхенської конференції з питань безпеки. У Києві тоді заявили, що Вашингтон пообіцяв свою підтримку у втіленні мінських домовленостей.

Влада тримає в секреті новий план звільнення окупованого Донбасу

Влада тримає в секреті новий план звільнення окупованого Донбасу

У середині травня Трамп прийняв у Вашингтоні українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна - в той самий день, що й главу російського МЗС Сергія Лаврова.

Після цього американський президент поширив у соціальній мережі Twitter фото з обох зустрічей, прокоментувавши їх написаними з великої літери словами: "Досягнемо миру!"

Зустрічі Трампа з російським та українським міністрами закордонних справ можуть вказувати на те, що за кулісами відбуваються перемовини щодо можливих нових зрушень у буксуючому миротворчому процесі на Донбасі.

Чутки про те, що США можуть взяти в ньому активнішу участь, ніж зараз, ширяться вже кілька місяців.

У Києві хотіли б такого розвитку.

Досі у перемовинах з урегулювання конфлікту в так званому "нормандському форматі" від Заходу беруть участь Німеччина та Франція. Павло Клімкін у травні казав, що зустріч між Трампом та Порошенком готуватимуть тоді, коли завершаться консультації щодо майбутньої ролі США у пошуках виходу з української кризи.

За його словами, участь у них беруть і представники Берліна та Парижа. Київський журналіст Сергій Руденко вважає, що після зустрічі Трампа з Порошенком можна чекати на зрушення в українському питанні. "Може з'явитися новий переговорний формат за участі США", - сказав він у розмові з DW.

На його думку, рішення, яке намагаються знайти, мало б включати повернення Києву контролю над Східною Україною та збереження обличчя Москвою. Але багато що, судячи зі всього, залежатиме від перемовин Трампа з Путіним. "Ключ" до розв'язання конфлікту, за словами Руденка, як і раніше, тримає в руках Москва..

Повʼязані теми:

Наступна публікація