Звільнення Цемаха: як це було і чому Путін заговорив про "фінішну пряму"

Звільнення Цемаха: як це було і чому Путін заговорив про "фінішну пряму"

Фото: УНІАН

Важливого свідка у справі про катастрофу МН17, найімовірніше, передадуть РФ.

Одного з важливих свідків у збитті малайзійського Boeing у небі над Донецькою областю Володимира Цемаха суд випустив на волю, що може свідчити про підготовку його до обміну з Російською Федерацією. За інформацією міжнародних видань, попередній обмін міг зірватися саме через те, що РФ вимагала саме Цемаха, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Колишній керівник протиповітряної оборони бойовиків окупованого Сніжного та ключовий свідок у справі знищення рейсу МН17 не відповідає на жодні запитання. У залі засідання адвокат просить не знімати бойовика: "Людина має право, щоби її не фотографували".

Рішення відпустити Цемаха під особисте зобов'язання може свідчити про те, що його готують до обміну

Рішення відпустити Цемаха під особисте зобов'язання може свідчити про те, що його готують до обміну

Про те, що Служба безпеки України вивезла із тимчасово непідконтрольних Києву територій свідка збиття Boeing, стало відомо у липні цього року. Саме Цемах керував протиповітряною обороною і не міг не знати про пересування російської установки "Бук", з якої влучили в літак. За чутками, бойовика можуть віддати Росії в обмін на затриманих українців. Такий інтерес Кремля до цієї людини – також опосередковане визнання провини за катастрофу МН17.

Нідерландські слідчі виявили бажання допитати Цемаха, не погоджуватися на обмін бойовика Володимира Зеленського попросили 40 європарламентарів. Феміду ж не  переконали аргументи прокурора про те, що Цемах є цінним свідком в резонансній справі про Boeing. "Ми розуміємо, що наш північний сусід досить жорстко поводиться з небезпечними для себе особами. Контролю, як носіння електроннного браслета, хоча б якийсь спосіб відстежити його переміщення, у нас немає", - заявив представник обвинувачення. Аби винести рішення, суддям не знадобилось багато часу – із нарадчої кімнати вони повернулись буквально за 10 хвилин. "Продовження у перебуванні під вартою Цемаха – відмовити. Звільнити Володимира Цемаха із залу суду негайно", - зачитали вони вердикт.

Цемаха виводять із зали суду у супроводі конвою і відпускають на волю. У Bellingcat визнають, що тепер провести допит буде набагато складніше. Одразу після звільнення Цемаха з-під варти з’являються новини з Росії – Путін оголошує, що процес взаємного звільнення утриманих осіб з Україною вийшов на фінішну пряму: "Ми фіналізуємо наші перемовини, обмін буде крупним, масштабним. Достатньо складно було приймати рішення по конкретним людям, але підходимо до фіналу". А це фактично підверджує – рішення відпустити Цемаха на волю свідчить про те, що його таки готують на обмін.

Нагадаємо, попередньо Україна та Росія мають обміняти більше трьох десятків росіян на більше трьох десятків українців, які перебувають у закладах обмеження волі. Це і 24-ри українськи моряки, студент Павло Гриб, журналіст Роман Сущенко, активіст Володимир Балух, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Євген Панов, Олексій Сизонович – вони вже перебувають у московському СІЗО "Лефортово".

Наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing - прим.ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року. 

За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".

Тим часом з’явилася інформація, що нібито Росія внесла його до списків на обмін.

Своєю чергою головний прокурор Нідерландів звернувся з листом до ГПУ з проханням не видавати Росії підозрюваного у справі про катастрофу Malaysia Airlines. 5 вересня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про звільнення з-під варти Цемаха під особисте зобов'язання.

Кореспондентка ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація