Звинувачення у зраді та заклики до спокою: як у Раді обговорювали "формулу Штайнмаєра"

Звинувачення у зраді та заклики до спокою: як у Раді обговорювали "формулу Штайнмаєра"

Фото: УНІАН

Які позиції щодо підписаного Кучмою листа озвучили представники різних фракцій.

Парламент сьогодні не зміг розпочати роботу вчасно - президент Володимир Зеленський зібрав лідерів фракцій пояснити, на що саме погодилася Україна за так званою "формулою Штайнмаєра". Після зустрічі з президентом діапазон вражень її учасників коливався від обережного "подивимося" до "зрада і капітуляція", йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

На годиннику по десятій, а у сесійній залі - поодинокі депутати і порожня президія. Перший віцеспікер заходить на хвилину оголосити - засідання затримується на невизначений термін. Дискусія у цей час відбувається за зачиненими дверима. Президент Володимир Зеленський приїхав зустрітися спочатку із лідерами фракцій. А згодом окремо із власною політсилою. Щоб пояснити "формулу Штайнмайера", на яку напередодні у Мінську погодилася Україна.

Лідер парламентських "Слуг народу" переповідає, що лист, який підписав від імені України Леонід Кучма, - суто технічний документ. Це було вимогою Росії для нової міжнародної зустрічі у Нормандському форматі.

"Я зустрічався з президентом почути, чи є та зрада, яку зараз розповсюджують у ЗМІ, в інтернеті, в фейсбуці, і я вам кажу - немає. Немає. Немає. Президент гарантує, що немає, і я вам теж гарантую, що немає. Далі в Нормандському форматі буде щось, і це все буде комуніковано", - запевняє лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Учасникам закритої зустрічі  президент пообіцяв  -  спочатку мир, безпека і українські закони на Донбасі, а потім вибори і особливий статус регіону. Більше будуть обговорювати найближчим часом у Нормандському форматі - за участі, зокрема, президентів України та Росії. Подробицями свого плану на цю зустріч Зеленський із депутатами не ділився.

""Формула Штайнмаєра" не є ні капітуляцією, ні перемогою. Це просто механізм введення в дію закону про особливий статус. Це один крок в напрямку реалізації Мінських угод. Що стоїть за цим кроком, для чого він був зроблений, ось у чому питання", - впевнений лідер фракції "Голосу" Сергій Рахманін.

У проросійській "Опоплатформі - За життя" не приховують свого задоволення. Їхній лідер Віктор Медведчук, що фактично є голосом Путіна в Україні, уточнює: місцеві вибори на окупованому Донбасі повинні відбутися до того, як Україна візьме контроль над кордоном, а сам процес волевиявлення слід узгоджувати із ватажками бойовиків.

"Врешті слова, які говорив президент Зеленський "не ми почали цю війни, але ми її закінчимо", ми почали в них вірити, вчора ми почали в це вірити і вітаємо рішення трьохсторонньої контактної групи", - каже депутат опозиційної платформи Нестор Шуфрич.

Капітуляція чи перемога: реакції в Раді на "формулу Штайнмаєра"

Капітуляція чи перемога: реакції в Раді на "формулу Штайнмаєра"

Ця радість - невипадкова. Попередній президент Петро Порошенко запевняє: учора Україна капітулювала перед Путіним.

"Оцінка "формули Штайнмаєра" висловлена, уже після схвалення Україною, міністром закордонних справ Російської Федерації. На запитання "а що ж воно буде?" Лавров сказав: "Буде так як в Придністров’ї". Це його бачення, невже ви не чуєте? Ватажки терористичних угрупувань пішли далі і дві години тому заявили: схвалення "формули Штайнмаєра" фіксує і схвалює право народу Донбасу на самовизначення", - заявив з трибуни Ради Петро Порошенко.

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко  нагадала Порошенку, що закон про особливий статус Донбасу  вже ухвалений, саме за його каденції.

"Не цей президент приймав Закон про особливий статус Донецької і Луганської області. Ми були єдиною командою, яка голосувала проти. І давайте будемо чесними: якщо хтось виступає проти автономії Донецької  і Луганської області, то вона вже закладена в законі про особливий статус. Не треба одне одного дурити" - зазначила Тимошенко.

Дія цього скандального закону завершується наприкінці року. Сили він так і не набрав, бо Україна і досі не контролює окуповані території Донбасу. Зеленський пообіцяв - буде новий закон.

"Той закон, який є, особисто мене не влаштовує. Тому що в ньому є положення про безумовну амністію, про "місцеву міліцію" і так далі - все, що я не хочу, щоб було на моїй землі. І цього не хоче наша фракція. і цього не хоче президент Зеленський. Українська дипломатія працює. Я прошу підтримки і прошу спокою", - наголосив депутат від "Слуги народу" Богдан Яременко.

Відповідей, куди приведе Україну "формула Штайнмаєра", наразі стільки ж, скільки коментаторів. Насправді вирішальний момент очікує на Нормандській зустрічі. Її вже готують. І це буде перша особиста розмова Зеленського та Путіна.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 жовтня у Києві відбулися дві акції протесту. Обидві мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація