Армієць, юна рекордсменка і лейтенант СБУ: хто приніс медалі Україні на Олімпійських іграх-2020 у Токіо

Армієць, юна рекордсменка і лейтенант СБУ: хто приніс медалі Україні на Олімпійських іграх-2020 у Токіо

twitter.com/UKRINFORM

Розповідаємо цікаві факти про спортсменів, які прославили нашу країну в Японії.

На Олімпійських іграх-2020 у Токіо збірна України в підсумку завоювала 19 нагород: одну - золоту, шість - срібних і дванадцять - бронзових. ТСН Проспорт розповідає цікаві факти про всіх наших медалістів.

ДАР'Я БІЛОДІД

Дар'я народилася в сім'ї дзюдоїстів Геннадія Білодіда і Світлани Кузнєцової. Але перші кроки вона робила в іншому виді спорту - художній гімнастиці. Туди дівчинку віддали її батьки, які не хотіли бачити її в секції бойових мистецтв.

Фото: facebook.com/olympicua

Лише через три роки майбутня призерка Олімпіади прийняла рішення піти стопами батьків і подалася у дзюдо. Як виявилося, такий вибір був зроблений не дарма.

Уже в 14 років дівчинка стала чемпіонкою України у своїй віковій категорії, після чого перемогами завершила виступи на Чемпіонатах світу та Європи.

Фото: facebook Сергій Нечмоня

На дорослому рівні Дар'я вперше голосно заявила про себе в 17 років, коли виграла дебютний для себе престижний турнір у Празі. Через місяць вона перемогла і на Чемпіонаті Європи.

У 2018 році українка встановила світовий рекорд, вигравши планетарну першість у 17 років. Дар'я стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії як серед жінок, так і серед чоловіків.

Фото: instagram.com/dariabilodid7

Через рік вона знову перемогла на планетарній першості. До Олімпіади в Токіо вона підходила головною фавориткою на перемогу у ваговій категорії до 48 кг.

Однак потім трапилася пандемія коронавірусу. Олімпіаду довелося перенести, що зіграло проти Дар'ї. Молодий організм дзюдоїстки продовжував зростати, і їй довелося ще рік всупереч природним змінам свого тіла утримувати його в межах вагової категорії, в якій вона виступала.

Але лише цим проблеми не обмежилися. Перед Іграми в Токіо Дар'ї була зроблена складна операція з видалення чотирьох зубів мудрості, які турбували її.

Незважаючи на всі складнощі, Білодід гідно виступила на Олімпіаді. Мрію про "золото" їй все-таки довелося відкласти, але без медалі вона все ж не залишилася.

Фото: Associated Press

ІГОР РЕЙЗЛІН

Майбутній призер Токіо-2020, як і Білодід, також пішов стопами своїх батьків, почавши займатися фехтуванням у 8 років. Батько Ігоря Дмитро Рейзлін став його особистим тренером.

Цікаво, що до 2017 року майбутній бронзовий призер Олімпіади не добивався особливих успіхів на міжнародному рівні. У його активі значилися лише дві "бронзи" на етапах Кубка світу.

Фото: Associated Press

Лише коли Ігорю виповнилося 33, його кар'єра стрімко пішла вгору. У 2019-му він став третім на Чемпіонаті світу. Пізніше була "бронза" Гран-прі в Будапешті і перемога на етапі Кубка світу в Москві.

До Олімпіади в Токіо, яка була для нього дебютною, Рейзлін підходив у ролі одного з лідерів збірної України. Цей статус 36-річний спортсмен повністю виправдав, завоювавши бронзову медаль.

Фото: Associated Press

ОЛЕНА КОСТЕВИЧ І ОЛЕГ ОМЕЛЬЧУК

Олена Костевич спочатку пробувала себе у спортивній гімнастиці, потім - у тенісі. Лише в 11 років з подачі мами вона захопилася стрільбою. Тренуватися почала у спортивно-стрілецькому клубі Чернігова.

Уже в 17 років Олена стала чемпіонкою світу у стрільбі з пневматичного пістолета з відстані 10 метрів. Ще через два роки на Олімпіаді в Афінах вона перемогла в цій же дисципліні.

Фото: НОК України

Ігри 2008 року в Пекіні стали для Костевич невдалими. Вона не змогла пробитися у фінал, показавши у кваліфікації лише 31-й результат.

У 2012-му році до "золота" Афін українка додала дві "бронзи" Олімпіади в Лондоні. З Ігор в Ріо-де-Жанейро у 2016-му вона повернулася без медалей.

Фото: НОК України

П'ята Олімпіада принесла Олені ще одну бронзову нагороду, яку вона завоювала в парі з Олегом Омельчуком у стрільбі з пневматичного пістолета з відстані 10 метрів. В особистій першості українка зупинилася за крок від медалі - стала четвертою.

Фото: Associated Press

Після Олімпіади в Токіо Костевич увійшла до переліку найтитулованіших українських спортсменів. Більше неї медалей на Іграх завоювала лише плавчиха Яна Клочкова, у якої п'ять нагород.

Олена вчиться в аспірантурі Київського національного університету технологій та дизайну за спеціальністю "Економіка підприємства". Вона має звання лейтенанта СБУ.

Фото: НОК України

Для Олега Омельчука завойована нагорода в Токіо стала першою на Олімпіадах, хоча він був близький до медалей ще на дебютних для себе Іграх у Пекіні у 2008 році.

Тоді у стрільбі з вільного пістолета з дистанції 50 метрів він став четвертим. У Лондоні у 2012-му він також був близький до того, щоб піднятися на п'єдестал, але показав п'ятий результат у стрільбі з пневматичного пістолета з відстані 10 метрів.

Фото: twitter.com/OlympicUA

На Олімпіаді 2016 року в Ріо-де-Жанейро Олег виступив не так вдало - посів 14-те і 21-ше місце у своїх дисциплінах.

Омельчук має військове звання капітана, він - стипендіат президента України 2011 року.

Фото: НОК України

МИХАЙЛО РОМАНЧУК

Для плавця Михайла Романчука Олімпіада в Токіо була дебютною. Проте, він вважався головним фаворитом на перемогу в дисципліні 800 метрів вільним стилем.

До Ігор-2020 Михайло підійшов у статусі чемпіона світу на короткій воді і багаторазового чемпіона Європи. Також Романчук - багаторазовий рекордсмен України.

Фото: Associated Press

Успіхи Михайла на дорослому рівні зовсім не випадкові. Ще в юнацькому віці він перемагав на Чемпіонаті Європи і Олімпійських іграх серед однолітків.

Цікаво, що в півфінальному запливі на 800 метрів Ігор у Токіо українець встановив олімпійський рекорд і вийшов у фінал з найкращим часом - 7:41.28. Однак у вирішальному запливі Романчук виступив слабкіше, його результат - 7:42.33 і третє місце.

У другій дисципліні українець виступив більш вдало - фінішував другим на дистанції 1500 метрів і приніс Україні перше "срібло" в Токіо.

Фото: Associated Press

Михайло одружений на зірковій українській легкоатлетці Марині Бех-Романчук. Вони вважаються однією з найкрасивіших пар українського спорту.

Фото: instagram.com/marynabekh
Фото: instagram.com/marynabekh
Фото: instagram.com/marynabekh
Фото: instagram.com/marynabekh
Фото: instagram.com/marynabekh

ЕЛІНА СВІТОЛІНА

Еліна народилася в Одесі в сім'ї спортсменів Михайла і Олени Світоліних. Її батько - борець, а мати займалася веслуванням.

Еліна потрапила в теніс у чотири роки, пішовши стопами свого старшого брата Юліана, якого у спорт віддали батьки. Коли дівчинці виповнилося 12 років, спонсором її виступів став харківський бізнесмен Юрій Сапронов, який побачив виступ перспективної тенісистки на одному з турнірів.

Еліна Світоліна / Фото: sapronov-tennis.org

Сама Еліна розповідала, що ще в дитинстві їй пропонували виступати за інші країни, проте вона не зрадила свою батьківщину. Вже у юніорах українка змогла голосно заявити про себе у світі, вигравши Ролан Гаррос у 2010-му році.

Еліна Світоліна / Фото: AFP

На дорослому рівні турніри серії Grand Slam українці поки не скорилися, але і без того вона може похизуватися високими результатами. На її рахунку 15 перемог на турнірах серії WTA і виграш Підсумкового турніру WTA 2018 року. Тепер до них додалася "бронза" Олімпіади в Токіо.

Фото: Associated Press

Що стосується особистого життя, то раніше Світоліна перебувала у стосунках із британським гравцем у крикет Рісом Топлі. Пара розлучилася в лютому 2018 року.

Від січня 2019-го Еліна почала зустрічатися з французьким тенісистом Гаелєм Монфісом. Напередодні Олімпіади в Токіо пара зіграла весілля в Женеві.

Фото: instagram.com/elisvitolina
Фото: instagram.com/elisvitolina
Фото: instagram.com/elisvitolina
Фото: instagram.com/elisvitolina
Фото: instagram.com/elisvitolina
Фото: instagram.com/elisvitolina
instagram.com/svitolin_
instagram.com/g.e.m.s.life
Фото: instagram.com/elisvitolina
Фото: instagram.com/elisvitolina
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_
instagram.com/svitolin_

АЛЛА ЧЕРКАСОВА

Алла народилася у Львові. Раніше вона тренувалася у відомого фахівця Андрія Ігоровича Пістуна, який також працював з її двоюрідною сестрою.

Перший серйозний успіх у вільній боротьбі до українки прийшов у 2010 році. На Чемпіонаті світу в Москві 21-річна спортсменка стала третьою. Пізніше були "бронза" і "срібло" континентальної першості.

Фото: twitter.com/OlympicUA

Незважаючи на ці успіхи, зачепитися за медаль на Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро українка все ж не змогла - була лише 11-ю. Це стало стимулом для спортсменки на наступні Ігри в Токіо. До них вона підійшла вже у статусі чемпіонки світу і Європи.

Перед поїздкою до Японії син попросив Аллу привезти з Токіо медаль. Борчиня відповіла, що зробить для цього все. Її слова не розійшлися з ділом. Вийти у фінал змагань у ваговій категорії до 68 кг вона не змогла, але свого в сутичці за "бронзу" вже не віддала.

Фото: Associated Press

ПАРВІЗ НАСІБОВ

Парвіз народився в селі Муганли (Азербайджан). Там же він почав займатися вільною боротьбою. Коли йому було шість, сім'я переїхала до Миколаєва. Уже в Україні Парвіз змінив вільну боротьбу на греко-римську.

До Олімпіади-2020 значущих успіхів у кар'єрі Насібова не було. На юнацькому ж рівні він ставав чемпіоном Європи та призером світової першості.

Фото: twitter.com/OlympicUA

Завоювання путівки на Ігри у Токіо вже було грандіозним успіхом для перспективного спортсмена. Його ж срібна медаль і зовсім стала несподіванкою для всіх і, мабуть, головною із приємностей для України на Олімпіаді.

Безсумнівно, потенціалу у 22-річного Парвіза в надлишку, щоб через три роки в Парижі здійснити його головну спортивну мрію - стати олімпійським чемпіоном.

Фото: Associated Press

ЖАН БЕЛЕНЮК

Жан - син українки і громадянина Руанди, який загинув у результаті військового перевороту на своїй батьківщині. Народився майбутній спортсмен у Києві. Боротьбою почав займатися з дев'яти років.

Вже у юніорах Жан подавав великі надії, ставши чемпіоном Європи і бронзовим призером світової першості. Свій потенціал він зміг реалізувати і на дорослому рівні.

Жан Беленюк у Руанді / Фото: instagram.com/zhanbeleniuk

До дебютної Олімпіади в Ріо-де-Жанейро у 2016 році Беленюк встиг стати чемпіоном світу і Європи. Але перемогти на своїх перших Іграх українцеві не вдалося - він був другим.

Успіхи на міжнародному рівні не залишилися непоміченими. Беленюку пропонували змінити громадянство на російське і азербайджанське, обіцяючи йому кращі умови для життя і тренувань. Але Жан залишився українцем.

instagram.com/zhanbeleniuk

У міжолімпійський цикл борець не тільки поповнив свою колекцію нагород ще кількома перемогами на престижних турнірах, а й подався в політику, ставши народним депутатом від партії "Слуга народу".

Робота на два фронти на спортивних успіхах Жана не позначилася - в Токіо він першим з українців змусив включити український гімн.

Фото: Associated Press

Беленюк має звання лейтенанта Збройних сил України.

МАРТА ФЕДІНА ТА АНАСТАСІЯ САВЧУК

Дуету харків'янок Марті Федіній та Анастасії Савчук у Токіо вдалося переписати історію вітчизняного спорту - вони стали першими українками, яким вдалося завоювати медаль Олімпійських ігор у синхронному плаванні.

Перша з них у свої 19 років стала однією з наймолодших спортсменок серед своїх співвітчизників, хто піднімався на п'єдестал пошани на Олімпіадах.

instagram.com/marta_fedina

Незважаючи на такий юний вік, Марту вже можна зарахувати до титулованих спортсменок: вона - чотириразова чемпіонка Європи і багаторазова призерка світової першості.

Анастасія - більш досвідчена синхроністка. Тренуватися вона почала із семи років. Як і Федіна, 25-річна Савчук - чотириразова чемпіонка Європи і багаторазова призерка світової першості.

Фото: Associated Press

ІРИНА КОЛЯДЕНКО

Ірина - уродженка Ірпіня. На міжнародних змаганнях почала виступати у 2017 році, коли їй було всього 19. Вона швидко заявила про себе у світі вільної боротьби.

На передолімпійських Чемпіонатах світу і Європи Коляденко стала срібною та бронзовою призеркою відповідно.

Фото: Associated Press

Перенесення Олімпіади на рік через пандемію коронавірусу дозволило набратися українці додаткового досвіду. На новому Чемпіонаті Європи у 2021 році вона вже змогла стати першою.

У Токіо Ірині не вдалося повторити результат континентальної першості, але і "бронза" Олімпіади - чудовий для неї результат, адже їй всього 22.

Фото: Associated Press

ЛЮДМИЛА ЛУЗАН

Людмила - родом з Івано-Франківська. Її батьки не пов'язані зі спортом, але вже в чотирирічному віці майбутня призерка Олімпіади почала займатися гімнастикою. У цьому виді спорту Людмила залишалася 10 років і навіть отримала звання майстра спорту.

Однак через свою комплекцію - високий зріст і вагу - їй було складно конкурувати із суперницями. Тому після чергової травми Лузан вирішила піти з гімнастики.

У греблю вона потрапила після розмови з братом. Пізніше Людмила зізнавалася, що заняття гімнастикою дуже сильно допомогли їй добитися успіху в новому виді спорту, адже вона вже була добре фізично підготовленою.

У веслуванні франківчанка проявила себе чи не одразу, ставши чемпіонкою Європи серед юніорів та призеркою юнацької Олімпіади.

Фото: НОК України

У 21-річному віці вона завоювала "бронзу" дорослої континентальної першості, а вже через три роки справила своїм виступом фурор на новому Чемпіонаті Європи, де завоювала чотири медалі: дві золотих, срібну і бронзову. Вона стала першою українкою, якій підкорилося таке досягнення.

Всього цього Людмила домоглася не лише завдяки неабиякому таланту, а й важким тренуванням, своїй завзятості і волі. Це фото говорить саме за себе:

Праця Лузан виявилася не даремною. У Токіо вона вже завоювала "бронзу", але має шанс виграти ще одну медаль у парі з Анастасією Четвериковою на дистанції 500 метрів у двійці.

АНЖЕЛІКА ТЕРЛЮГА

Анжеліка народилася і живе в Одесі. У карате вона потрапила, коли їй було сім, і ось вже більше 20 років її життя нерозривно пов'язане з цим видом спорту.

На рахунку Терлюги - кілька перемог на Чемпіонатах Європи. У світовому рейтингу карате WKF у вазі до 55 кг одеситка посідає перше місце.

Фото: Associated Press

Анжеліка була однією з надій України на медалі в Токіо, і каратистка їх повністю виправдала, пробившись до фіналу Олімпіади, де зазнала своєї єдиної поразки на змаганнях.

Що стосується особистого життя, то і тут у спортсменки все добре. Раніше вона оголосила про заручини із тренером і майстром спорту міжнародного класу з карате Володимиром Зарецьким.

А ще Анжеліка заворожує шанувальників ефектними кадрами в соціальних мережах:

instagram.com/anzhelika_terliuga
instagram.com/anzhelika_terliuga
instagram.com/anzhelika_terliuga
instagram.com/anzhelika_terliuga
instagram.com/anzhelika_terliuga
instagram.com/anzhelika_terliuga
instagram.com/anzhelika_terliuga
Фото: instagram.com/likusya.01

СТАНІСЛАВ ГОРУНА

Станіслав народився у Львові в сім'ї підприємців. З дитинства він почав займатися тхеквондо, в карате ж потрапив, лише коли йому було 13.

Навчався Станіслав у школі з поглибленим вивченням англійської мови, отримав юридичну освіту. Зараз спортсмен, окрім карате, також займається адвокатською практикою.

Фото: instagram.com/iamhoruna

До історії українського спорту Станіслав потрапив у 2014 році, ставши першим українцем, який завоював медаль Чемпіонату світу з карате. Тоді у Бремені Горуна був третім.

Нині Станіслав - один із лідерів світового рейтингу у ваговій категорії до 75 кг. Цей статус українець підтвердив і на Олімпіаді в Токіо, де він завоював "бронзу".

Фото: Associated Press

На рахунку Станіслава також значаться перемоги на Європейських іграх, Чемпіонатах Європи, Кубку світу та інших менш значущих турнірах.

АНАСТАСІЯ ЧЕТВЕРИКОВА

Анатасія народилася в Херсоні. У греблю вона потрапила у 12 років. Посприяв цьому брат дівчинки, який і познайомив її з цим видом спорту. Хто міг тоді подумати, що ця подія позначиться на історії всього українського спорту.

Анастасія закінчила Херсонський державний університет, а зараз представляє Фізкультурно-спортивне товариство Збройні сили України.

Фото: Associated Press

На рахунку Четверикової є "бронза" чемпіонату світу і "золото" континентальної першості. На Олімпіаді в Токіо у змаганнях одиночок Анастасії не вдалося завоювати медаль, але вона змогла виграти "срібло" в запливі двійок разом з Людмилою Лузан.

Спортсменка вже заявила, що ця нагорода буде передумовою до наступної мети - перемоги на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Фото: Associated Press

ОЛЕКСАНДР ХИЖНЯК

Олександр - уродженець Полтави. Тренується він у свого батька. Вже у юнакам українець зміг стати чемпіоном світу у 2012 році.

Свій прогрес українець продовжив і на дорослому рівні. Після "бронзи" Європейських ігор у 19 років Олександр через два роки став чемпіоном Європи і світу.

Фото: facebook.com/AIBA.Boxing

Успіхи Олександра не залишилися непоміченими: у тому ж 2017 році Міжнародна асоціація аматорського боксу визнала його найкращим боксером планети незалежно від вагової категорії. Останнім до Хижняка українцем, який отримував це звання, був Олександр Усик.

Перед Олімпіадою в Токіо Олександр був головним претендентом на перемогу у своїй ваговій категорії. Він цей статус підтвердив у всіх раундах на турнірі, окрім одного - заключного у фіналі, в якому він втратив "золото", пропустивши фатальний удар на зустріч.

Фото: Associated Press

ЗБІРНА УКРАЇНИ З АРТИСТИЧНОГО ПЛАВАННЯ

Команда у складі Влади і Марини Алєксєєвих, Марти Федіної, Катерини Резнік, Анастасії Савчук, Аліни Шинкаренко, Ксенії Сидоренко та Єлизавети Яхно стала третьою на Олімпіаді в Токіо.

Успіх збірної України на Іграх-2020 зовсім не випадковий. Всі без винятку дівчата є призерками або переможницями чемпіонатів світу та Європи.

Фото: Associated Press

Майже в такому ж складі команда феєрила на континентальній першості, яка відбулася цього року в Будапешті. У столиці Угорщини українки здобули одразу три "золота".

У Токіо повторити цей результат не вдалося, але і без своєї медалі українська збірна не залишилася.

Фото: Associated Press

ЯРОСЛАВА МАГУЧІХ

Ярослава народилася у Дніпрі. Перші кроки у спорті робила в карате, яким займалася її старша сестра - срібна призерка Чемпіонату Європи.

Однак цей вид єдиноборств не дуже сподобався Ярославі - паралельно вона почала займатися легкою атлетикою і малюванням, яке залишила лише всього п'ять-шість років тому.

Магучіх прийняла рішення остаточно сконцентруватися на бігу з бар'єрами, стрибках у довжину і висоту. У підсумку, вибір був зроблений на користь останньої дисципліни.

Рішення виявилося правильним. Ярослава увірвалася у світ стрибків у висоту на дорослому рівні у 2019-му. У 17 років українка виграла етап Діамантової ліги в Досі, ставши наймолодшою ​​переможницею змагань.

Фото: twitter.com/EuroAthletics

Після цього посипалися численні рекорди, перемоги і призові місця. До Олімпіади в Токіо вона підійшла чи не головною фавориткою на перемогу з найкращим результатом сезону - 2,03 метра.

Повторити його в Японії Ярослава не змогла і стала "лише" третьою. Цей результат вона показала всього в 19 років, тому є всі передумови розраховувати, що в Парижі у 2024-му олімпійське "золото" від неї вже нікуди не дінеться.

Фото: Associated Press

ОЛЕНА СТАРІКОВА

Харків'янка Олена Старікова народилася 22 квітня 1996 року. У квітні 2009 року вона прийшла в секцію велоспорту КСДЮШОР "Динамо" в Харкові, де тренувалася під керівництвом Марії Зарванської.

Перші медалі на Чемпіонаті України Олена здобула у 2010 році.  У вересні 2010 року перейшла під опіку тренера Сергія Теліцина. У період від 2010-го до 2017 року Старікова була багаторазовою чемпіонкою України з різних видів велоспорту на треку, а в 2015 році здобула першу медаль на Чемпіонаті Європи серед юніорів.

Фото: Associated Press

Далі спортсменці підкорилися ще більш вагомі досягнення. У 2017 році вона стала володаркою Кубку світу в спринті. Наступного року на Чемпіонаті Європи в Глазго виборола "срібло" у командному спринті та гіті на 500 метрів.

На Чемпіонаті світу 2019 року Старікова зуміла вибороти срібну медаль у гіті на 500 метрів. У січні 2019 року НОК України вперше в кар'єрі визнав її найкращою спортсменкою місяця. Також Старікова є чемпіонкою Європи 2020 року в кейріні та шестиразовою призеркою континентальних першостей 2018-2020 років. У 2019 році вона виграла "срібло" на Європейських іграх у Мінську.

Фото: Associated Press

На Олімпіаді-2020 в Токіо Старікова посіла четверте місце у фінальному заїзді дисципліни кейрін і завоювала срібну медаль у спринті. Зараз Олені лише 25 років, тому на цьому її блискучий шлях на вершину світового спорту точно не завершується.

Фото: Associated Press

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Олімпійські Ігри 2020
Наступна публікація