Буковель на вищому рівні провів національний чемпіонат із гірськолижного спорту

Буковель на вищому рівні провів національний чемпіонат із гірськолижного спорту

Фото: ТСН

Учасники здивовані складністю траси та якістю організації турніру.

На Буковелі відбувся чемпіонат України з гірськолижного спорту. Українські лижники лишилися приємно здивованими від рівня наданої їм траси, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За титули найсильніших змагалися майже півтисячі гірських лижників, комплекти нагород розігрувалися серед юнаків, юніорів та дорослих у спеціальному слаломі та слалом-гіганті – швидкісному спуску з подоланням встановлених на схилі перешкод. Різниця між дисциплінами – у відстані між воротами. "Траса складалася з 72 воріт, досить довга. Прирівнюється за кількістю воріт до чемпіонату світу", - розповів тренер національної збірної команди України з гірськолижного спорту Тимофій Єршов. "Буквально через три дні виїжджають юніори на чемпіонат світу. Тому максимальне завдання – наблизити їх до рівня траси, яка буде на чемпіонаті світу, щоб не було якось шоку такого", - пояснив державний тренер з гірських лиж та сноубордингу Міністерства молоді та спорту України Олексій Карпушин.

На Буковелі пройшов чемпіонат України з гірськолижного спорту

На Буковелі пройшов чемпіонат України з гірськолижного спорту

Але шок тут таки був: траса виявилася неймовірно складною. Цього не приховують не тільки спортсмени, але й їхні тренери. "Із 40 учнів проїхали лише 20 – по сумі двох спроб", - розповіла тренер команди з Полтави Оксана Наводнича. Спортивні функціонери пояснюють, що траса цілком правильна, адже саме на таких проходять європейські та світові першості, однак більшість наших спортсменів змагатися на таких просто не навчені. "Довжина траси, напевно, вперше така, як має бути. Спортсмени не звикли такі довгі траси проходити", - вважає головний суддя чемпіонату Микола Пономаренко.

Проблема українського зимового спорту не лише в цьому. "Є дуже велика проблема, яка закладена в останні 10-15 років: це є три-чотири лідери, решта до них не дотягують. Не було системи підготовки, не було, де тренуватися. Гірські лижі були в занепаді повному, вони в страшному занепаді. Зараз усе відроджується", - визнає Карпушин. Спортивні функціонери наголошують, що умови в Буковелі найкраще цьому сприяють. "По організації: я маю національну категорію 40 років. Кращу організацію хіба на Кубку світу бачив", - твердить Пономаренко. "Декілька років поспіль ми лобіювали можливість проведення майже всіх змагань українського та міжнародного рівнів у Буковелі, і ми добилися цього. Бо всі умови тут є. Буковель виступає меценатом проведення цих змагань", - пояснив народний депутат України Олександр Шевченко.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація