Французький даб та маска гладіатора: що закарбовано у святкуваннях голів топових футболістів світу

Французький даб та маска гладіатора: що закарбовано у святкуваннях голів топових футболістів світу

Фото: twitter.com

ТСН Проспорт зібрав усе найцікавіше про "селебрейти" топових гравців планети.

Футбол радує вболівальників не тільки грою та красивими забитими голами, але й тим, яким чином гравці святкують ці м'ячі. Іноді, а може й дуже часто, жести та рухи футболістів під час святкування голів можна не одразу зрозуміти - звідки саме вони взялися та що вони означають.

ТСН Проспорт зробив добірку найяскравіших та найпопулярніших святкувань забитих м'ячів у спорті №1 на планеті.

Цей хіт-парад ми розпочнемо з традиційних святкувань, які вже увішли в моду футболу та стали невід'ємною його частиною.

Дуже часто гравці святкують взяття воріт, засунувши м'яч під футболку.  Цей жест означає поповнення в сімействі гравця.

Продовжуючи тему дітей, гравці іноді святкують взяття воріт погойдуванням рук. Цей жест вперше був використаний у 1994 році бразильським футболістом Бебето. Пізніше досить передбачувано він отримав назву "жест Бебето".

Фото: Спорт-Экспресс в Украине

Від "жесту бебето" пішло вищезгадане погойдування рук та навіть зображення імітованої соски. Одним з перших, хто придумав прикладати великий палець до рота, є легенда римської "Роми" - Франческо Тотті.

Подібний жест досить часто практикував і бразильський футболіст Робіньо.

Часто футболісти передають "привіт" і своїй другій половинці. Під час святкування голу, вони цілують безіменний палець, на якому нібито присутня обручка. Першопрохідцем цього жесту є зірковий екс-гравець мадридського "Реала" і збірної Іспанії Рауль Гонсалес. Таким жестом він демонструє вірність своїй дружині навіть на футбольному полі.

Абстрагуючись від традиційних святкувань, звернемо увагу на досить незвичайні "селебрейти".

Колишній форвард італійських клубів "Ювентуса" та "Роми" чорногорець Мірко Вучинич під час гри у рамках відбіркового етапу до Чемпіонату Європи-2012. Забивши гол, він зняв шорти і надів їх на голову. Надалі, гравець отримав від судді жовту картку.

Окремо заслуговує уваги ісландський клуб - "Ст'єрнян". Гравці цієї команди після кожного взяття воріт влаштовують цілу виставу.

Футболісти щоразу показують вболівальникам якісь незвичайні міні-спектаклі. Цікаво, що гравці у вільний час від тренувань навіть репетирують свої шедеври. Пропонуємо подивитися найяскравіші святкування голів цього колективу.

Дуже часто футболісти святкують голи, піднімаючи обидві руки до неба. Цей жест означає подяку Богу за все те, що зараз має в своєму житті сам гравець, або пам'ять про загиблого родича та близьку людину.

Першим, хто таким чином відсвяткував гол є володар Золотого м'яча 2007 року бразилець Кака. Після цього його жест повторювало дуже багато футболістів.

Фото: Reuters

Неймовірні кульбіти.

Футболісти люблять святкувати голи навіть в повітрі. Забивши м'яч, вони роблять акробатичне сальто. Виглядає це просто неймовірно.

Подібним чином відзначали голи Обафемі Мартінс, П'єр-Емерік Обамеянг, Джуліус Агахова, Мирослав Клозе. Слід зазначити, що першопрохідцем цього святкування став відомий форвард мадридського "Реала" Уго Санчес, який так відзначав свої голи на ЧС-1986 року.

Дивіться святкування голу, починаючи з 20 секунди.

Одного разу подібне святкування футболіста обернулося фатальним результатом.

Переходячи до сучасних святкувань голів, одразу згадується французький півзахисник англійського "Манчестер Юнайтед" - Поль Погба.

"Даб" плеймейкера "червоних дияволів" вже знають по всьому світу, але не кожен знає, що саме він означає.

Одного разу Погба змусив виконати даб президента Франції - Еммануеля Макрона.

Погба почав святкувати подібним чином свої голи від зими 2016 року, коли ще був виконавцем італійського "Ювентуса". Після цього це святкування стало його візитною карткою.

Француз "позичив деб" у американського міста хіп-хопу США - Атланти. Офіційно цей жест означає належність до хіп-хоп культури. Першим серед усіх спортсменів, хто використав "деб" є гравець американського футболу Кем Н'ютон, який у 2015 році "дебом" святкував кожний тачдаун (гол в американському футболі, прим.).

Ще один гравець "старої синьйори" вміє ефектно святкувати голи. Йдеться про юного аргентинського форварда Пауло Дібалу. Багато, хто бачив, як Дібала прикладає до обличчя розведені великий і вказівний пальці, зображуючи якусь подобу маски.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Жест отримав назву "Маска Дібали", а його зміст незабаром розкрив сам форвард.

"Це маска гладіатора! Коли ми боремося, ми повинні виконувати роль воїна, щоб стати сильнішими, не втрачаючи при цьому усмішку і доброту".

Свій фірмовий жест Дібала вперше застосував під час матчу "Ювентуса" з "Аталантою" в рамках чемпіонату Італії. Надалі майже жодне святкування забитого м'яча нападника не обходиться без подібного перформансу.

23 квітня 2017 року форвард "Барселони" Ліонель Мессі відзначився переможним голом у воротах запеклого ворога каталонців - мадридського "Реала". Забивши "вершковим", аргентинець підняв футболку та розгорнув її прізвищем від себе.

Після цього цей жест повторив форвард міланського "Інтера" - Мауро Ікарді.

Цікаво, що подібним чином відсвяткував свій гол й півзахисник донецького "Шахтаря" - Віктор Коваленко. Юний футболіст донеччан зняв футболку, коли святкував забитий м'яч у дербі з київським "Динамо".

Відео епізоду з 0:15.

На святкування Мессі навіть зробили дуже багато мемів.

"Сердечне" святкування.

Півзахисник мадридського "Реала" Гарет Бейл дуже часто святкує забитий гол серцем.

Уперше цей жест зірковий валлієць показав в 2010 році. З 2013 року цей жест є торгівельною маркою. Цікаво, що інші гравці можуть подібним чином святкувати голи, а ось друкувати серце на товарах суворо забороняється. Якщо хтось хоче використати це "святкове серце", то повинен сплатити футболістові близько 4 мільйонів євро.

Останнім, хто замикає нашу рубрику, є форвард італійського "Ювентуса" Кріштіану Роналду та його стрибок.

Португальський нападник мало не щоразу підстрибує вгору та виставляє руки в різні боки.

Фото: twitter.com

Зазначається, що таким чином володар п'яти Золотих м'ячів показує, хто саме тут головний.

Завершити перелік топових святкувань у футболі ми вирішили мемами зі святкуванням саме Роналду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація