Грошові премії у спорті: кому, за що і скільки

Грошові премії у спорті: кому, за що і скільки

Про права спортсменів - у спільному проекті Спортивного комітету України та ТСН.Проспорт.

Не можна зловживати своїми правами, але знати їх і користуватися ними - обов’язок кожного.

Українські спортсмени, які здобувають міжнародну славу країни, як виявилося, майже нічого не знають про те, що їм гарантовано державою - вони просто тренуються і змагаються, а інші, навколоспортивні питання віддають на відкуп третім особам.

Згідно з результатами опитування, проведеного Спортивним комітетом України, потреба у таких знаннях серед атлетів є, адже не рідко вони страждають через власну необізнаність.

Саме тому Спортивний комітет України спільно з ТСН.Проспорт започаткували цикл матеріалів про права спортсменів. І перший з них - про преміальні, завдяки яким спортсмени-любителі в Україні можуть жити гідно.

Розмір і порядок виплати премій за високі результати на міжнародних змаганнях у видах спорту, що визнані в Україні і підписали угоду із Всесвітнім антидопінговим агентством (ВАДА), визначаються постановами Кабінету міністрів.

МУЛЬТИСПОРТИВНІ ЗМАГАННЯ

Найбільші суми призових держава виплачує за медалі мультиспортивних змагань - великих форумів, які відбуваються раз на два або чотири роки, об’єднують десятки різних дисциплін і видів спорту і за якими з екранів телевізорів стежить уся планета.

Поза конкуренцією - Олімпійські ігри. За "золото" тут спортсмен отримує 125 тисяч доларів, за "срібло" - 80 тисяч доларів, за "бронзу" - 55 тисяч доларів.

У 2018-му році вперше до рівня олімпійців підняли преміальні для чемпіонів і призерів Паралімпійських і Дефлімпійських ігор. Якщо медаль вибороли у парній або командній дисципліні, встановлену суму премії отримує кожен учасник команди.

За підсумками останньої наразі літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, держава виплатила 1 мільйон 165 тисяч доларів призових.

Для спортсменів, які змагаються в неолімпійських видах спорту, найбільш престижними вважаються Всесвітні ігри, які збирають понад чотири тисячі атлетів у чотирьох десятках видів спорту і проводяться під егідою Міжнародного олімпійського комітету раз на чотири роки.

Попри те, що ці види спорту часто-густо є більш видовищними, ніж олімпійські, ними займаються сотні тисяч людей по всьому світу, розмір преміальних тут на порядок нижчий: 480 тисяч гривень за "золото", 400 тисяч гривень за "срібло" і 240 тисяч гривень за "бронзу".

Грошові винагороди отримують також медалісти Всесвітньої шахової олімпіади, Всесвітніх ігор з єдиноборств (тут - лише для тих видів спорту, які не представлені на Олімпіаді чи Всесвітніх іграх), Всесвітніх ігор серед спортсменів з наслідками ДЦП, Глобальних ігор серед спортсменів з вадами розумового розвитку, Всесвітніх ігор сліпих, Європейських ігор, Всесвітньої універсіади, Юнацьких олімпійських ігор та Юнацького олімпійського фестивалю.

ЧЕМПІОНАТИ СВІТУ 

Перемога на Чемпіонаті світу з виду спорту, що входить до олімпійської програми, гарантує атлету державну премію в розмірі 100 тисяч гривень. За друге місце виплатять 70 тисяч, за третє - 50 тисяч гривень.

Втім, якщо медаль здобуто в дисципліні, яка не представлена на Олімпіаді, грошей буде удвічі менше (наприклад, у плаванні проводяться Чемпіонати світу на так званій "короткій воді", у 25-метровому басейні, але на Олімпійських іграх змагаються лише на доріжках довжиною 50 метрів).

Існує також градація за віком: чемпіони світу в олімпійських дисциплінах серед молоді, юніорів та юніорок отримають від держави 18 тисяч гривень, серед юнаків, дівчат і кадетів –- 8 тисяч гривень.

Ідентичні суми преміальних встановлені для медалістів Чемпіонатів світу серед спортсменів з особливими потребами (паралімпійців і дефлімпійців).

А ось для представників неолімпійських видів спорту державні винагороди - значно нижчі. Крім того, якщо у Чемпіонаті чи Кубку світу з виду спорту, який не входить до програми Всесвітніх ігор, Всесвітніх ігор з єдиноборств і Всесвітньої шахової олімпіади, брали участь менше 30 країн – винагороди взагалі не виплачуються (для чемпіонату Європи - менше 15 країн).

ЧЕМПІОНАТИ ЄВРОПИ

Ідентична схема розподілу винагород за успішні виступи на Чемпіонатах Європи. Найвищі призові - за медалі в олімпійських та паралімпійських номерах програми: 50 тисяч гривень за "золото", 40 тисяч - за "срібло" і 25 тисяч - за "бронзу".

Натомість неолімпійці навіть за звитяги у видах спорту, представлених на Всесвітніх іграх, отримають значно менше - відповідно 12, 9 і 6 тисяч гривень.

Крім того, додатково заохочуються державою спортсмени, які встановили рекорд світу чи Європи. Після того, як досягнення офіційно зареєстровано, його автор отримує таку ж суму грошей, яку визначено за перше місце на даних змаганнях.

Здобутки на Кубках світу (інфографіка 4), змаганнях, які складаються з кількох етапів, відзначаються державою за підсумками загального заліку. В олімпійських номерах програми передбачено 40 тисяч гривень за "золото", 30 тисяч - за "срібло" і 20 тисяч - за "бронзу". В неолімпійських видах спорту і номерах програми, які не представлені на Олімпіаді, - 20, 15 і 10 тисяч гривень.

Окремі винагороди постановами уряду передбачені і для тренерів, чиї вихованці здобули нагороди міжнародних турнірів - 50 або 100 відсотків від розміру преміальних спортсмена.

Виплату грошової нагороди спортсменам, окрім Кабінету міністрів, можуть проводити також Національний олімпійський комітет, Спортивний комітет України, фізкультурно-спортивні товариства, спортивні федерації, благодійні фонди і меценати, а також місцева влада - обласні державні адміністрації і міські ради. Крім того, преміювати можуть і окремі міністерства. Якщо, приміром, спортсмен представляє збройні сили чи правоохоронні органи, то може розраховувати на додаткову винагороду від Міноборони чи МВС.

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ, ЩОБ ОТРИМАТИ ВИНАГОРОДУ?

Перш за все, спортивній федерації необхідно передати до Міністерства молоді та спорту звіт зі змагань разом із копіями протоколів змагань. Також Федерація звертається до міністерства з клопотанням про виплату винагород. До листа має додаватися витяг з протоколу засідання керівного органу федерації з прізвищами та сумами винагород. Також додається список з номерами банківських карток спортсменів або тренерів.

Після підготовки наказу відповідним департаментом та підписання його міністерством, цей наказ разом з номерами карток передається до Укрспортзабезпечення. А вже ця структура перераховує кошти на картки спортсменів. Якщо банківської картки у спортсмена чи тренера немає, то можна отримати гроші готівкою у касі Укрспортзабезпечення в Києві, на вулиці Еспланадній, 30-Б.

Розмір виплаченої премії для кожного спортсмена вказується в додатку до наказу Мінмолодьспорту, які можна перевірити онлайн за посиланням. Якщо раптом Ви отримали менше, ніж зазначено у відповідному документі, або хтось вимагає від вас "поділитися", зверніться до Спортивного комітету України - тут розкажуть, як відстояти ваші права.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація